BIEN LIFE

Umetniška rezidenca

Giulia Berra (IT), Elizabeth Karina Balado (UK/NL), Lovro Ivančić (HR), Dominika Gacka (PL), Julia Piekarska (PL)
22 marca, 2024
do 30 aprila, 2024
Layerjeva hiša, Hortikulturni vrt
Pet tekstilnih umetnikov znotraj rezidenčne akcije Culture Moves Europe prevprašuje pomen zelenih površin v mestu.

Ob premišljevanju o pomenu urbanih zelenih površin ter iskanju uporabnih in ustvarjalnih rešitev za krepitev povezav med naravnim okoljem in lokalnimi skupnostmi se skupina mednarodnih umetnikov v projektu odziva na dveh nivojih. Na lokalnem, specifičnem nivoju se osredotoča na raziskovanje in oživljanje majhnega, vendar za lokalno skupnost pomembnega hortikulturnega vrta. Na splošni, bolj globalni ravni pa lokalni pojav, močno vpet v naravno in kulturno dediščino, proučuje v povezavi z razmisleki dobrih praks iz tujine ter v kontekstu sodobne okoljske krize.

Tekstilni umetniki iz Italije, Nizozemske, Hrvaške in Poljske v Kranju v projektu BIEN Life raziskujejo presečišča med človekom in naravo, med tekstilno obrtjo in naravnimi vlakni. Njihov etos je močno usmerjen v trajnostno prakso, ki jo spodbuja redno raziskovanje naravnih surovin in eksperimentiranje z materiali. Bivanje v rezidenci bo spremljalo niz spremljajočih dejavnosti (delavnice, predstavitve, razstave) v in med Layer House (Tomšičeva 32) in Hortikulturnim vrtom (Gregorčičeva 18).

PROGRAM:

29. 3. Odprta vrata vrta med 15.00 in 18.00

5. 4. Odprta vrata med 15.00 in 18.00 ter dogodek Mestne knjižnice Kranj "Glasno branje / Bližnjice do knjižnice" (od 16.00 dalje)

12. 4. Odprta vrata med 15.00 in 18.00

19. 4. Odprta vrata med 15.00 in 18.00

26. 4. Odprta vrata vrta, upamo pa tudi, da bo že dovolj toplo, da vas bomo povabili na limonado!

Giulia Berra (IT)

Tekstilna umetnica in slikarka z magisterijem iz slikarstva, ki ga je leta 2010 zaključila na Akademiji Brera Milano. Trenutno poučuje umetniško anatomijo na Akademiji likovnih umetnosti v Torinu. Razumevanje sodobnosti je vpeto v njeno raziskovanje narave in njenih procesov, ciklov, interakcij in preprek. V svoji umetniški praksi preučuj praznino, mutacije, fluktuacije in omejitve. Pomanjkanje v naravi je metafora sodobnosti, specifičnost in dostojanstvo vseh povezanih delov neprenehnega gibanja naravnega cikla pa njena poezija.
https://www.instagram.com/berra_giulia/

Elizabeth Karina Balado (UK/NL)

Diplomantka Akademije za oblikovanje v Eindhovnu razvija prakse na področju razumevanja, oblikovanja in tehnoloških lastnosti umetniških tkanin. Svojo umetniško pot je nadgradila z raznolikimi izkušnjami med katerimi izstopa sodelovanje z GGzE na področju duševnega zdravja in številni projekti v povezavi z oblikovanjem in vzdrževanjem prostorov ter vrtov. Njena praksa temelji na eksperimentiranju z naravnimi materiali, njihovim preoblikovanjem in ponovno uporabo.

Lovro Ivančić (HR)

Umetnik in scenograf iz Zagreba. Zaključil je študij oblikovanja tekstilij in oblačil na ljubljanski Naravoslovnotehniški fakulteti. Raziskuje naravne procese, naravne oblike, stanja, rabe in njihovo umeščenost v različne kontekste. Izdeluje nove tekstilije z dodanimi fizikalnimi lastnostmi in drugačno vizualno identiteto. Eksperimentira z biosilikoni, biopeno in biosmolo ter z njimi ustvarja kompozite.
https://layer.si/bien/kr/lovro-ivancic-hr-razlicno-ista/

Dominika Gacka (PL)

Pianistka, tekstilna umetnica in oblikovalka tekstilij, specializirana za žakardsko tkanje in oblikovanje, je zaključila študij Akademije za likovno umetnosti W. Strzemiński v Łódźu. Je soustanoviteljica REST studia, kjer raziskuje pomanjkanje dotika v razvitem postpandemičnem svetu, ki mu dominira virtualno okolje. Zanima jo multisenzoričnost, haptičnost in ponovna uporaba.

Julia Piekarska (PL)

Na poljski Akademiji likovnih umetnosti v Łódźu je zaključila magistrski program v sklopu treh studiev: dekorativni tekstilni studio, studio papirja in trajnostnega oblikovanja. Je avtorica tekstilnih struktur in objektov, v katerih raziskuje modularnost, taktilnost, haptičnosti in pozitiven vpliv tekstila na posameznika. Je soustanoviteljica REST studia, ki temelji na ustvarjanju brez odpadkov. Raziskovalni odvod studia preučuje preoblikovanje in utrjevanje odpada tekstilne proizvodnje.
https://www.instagram.com/rest_textilestudio/

Umetniška rezidenca Bien Life poteka pod vsebinskim okriljem Novega evropskega Bauhausa, ki v sklopu mehanizmov okrevanja po pandemiji združuje cilje evropskega zelenega dogovora in povezovanja umetnosti, znanosti in socialne vključenosti. 

Rezidenčni projekt je produciran s finančno pomočjo Evropske Unije in implementiran s strani Goethe Instituta. Mnenja, ki jih delo izraža, ne odražajo uradnega mnenja Evropske Unije.

Partnerji: Layerjeva hiša, Mestna knjižnica Kranj

Donatorji: Žima d.o.o., Gnezdo - center sonaravne gradnje

Avtorica naslovne skice: Giulia Berra
Risba predstavlja arhitekturne risbe Fakultete za arhitekturo, ki je lani v sklopu BIEN 2023 preučevala arhitekturne elemente arhitekta Marjana Šorlija

Foto: Maša Pirc

Skupinska foto na mostu: Matej Artač