O BIENALU TEKSTILNE UMETNOSTI BIEN 2023

Kaj lahko pričakujete?

BIENALE TEKSTILNE UMETNOSTI
BIEN 2023: Sonce

​sreda, 31. maj, ​ob ​18.00 – Layerjeva hiša Kranj
petek, 2. junij, ​ob ​19.00 – Dvorišče Loškega gradu Škofja Loka
ponedeljek, 5. junij, ​ob ​18.00 – Xcenter Nova Gorica
torek, 6. junij, ​ob ​19.00 – Stara Sava Jesenice

Lokacije: Kranj (31. 5.–10. 8.) Layerjeva hiša, Globus, Stolp Škrlovec, Rovi pod starim Kranjem, galerija Ceneta Avguština ZVKDS, Medprostor, Stolp Pungert, Mestna knjižnica Kranj, Klet Mestne hiše, javne površine, Škofja Loka (2. 6.–31. 8.) Okrogli stolp, Dnevna soba, Grajski park Loškega muzeja, Galerija Franceta Miheliča v Kašči, Nova Gorica (5. 6.–29. 7.) Xcenter, Galerija Gong, Jesenice (6. 6.–31. 8.) Stara Sava, Kolpern

Bienale tekstilne umetnosti BIEN 2023 povezuje štiri slovenska mesta, Kranj, Škofjo Loko, Jesenice in Novo Gorico. Letošnja osrednja tema umetniškega dogodka je “sonce”. Mit, legenda, sveto. Tisto, ki ustvarja senco. Ključen element našega propada in preživetja. Energija in vir. Razlog za druženje, srečanje, skupnostno ustvarjanje s tekstilom. BIEN predstavlja čez 100 umetnic, umetnikov in kolektivov, študentskih produkcij in sodelujočih na BIEN simpoziju. Umetniški projekti na bienalu so nam lahko v navdih in opomin. Raziskujejo nevarnosti, ki jih prinaša naraščajoča okoljska in podnebna kriza. Poudarjajo pa tudi prijetne lastnosti toplote, rasti in omogočanja, ki izvirajo iz naše najsvetlejše zvezde. Odrast in rast, končni posledici našega ambivalentnega odnosa do sonca, sta v ospredju razmislekov razstavnih projektov in organiziranega programa delavnic, pogovorov in dogodkov.

BIEN skozi tekstilno umetnost, oblikovanje in krajinsko umetnost razmišlja o dediščini, ohranjanju in trajnosti. V obliki razstav, sodelovanj, delavnic in strokovnega programa BIEN razvija platformo za raziskovanje tekstilne kulture in umetnosti. Črpa iz biološke, geološke in arheološke danosti prostora, okolja, identitet, industrijske kulture in tradicionalnih znanj ter oblikuje nove sodobne izraze. BIEN je pobuda Zavoda Carnica iz Kranja, ki bienale organizira skupaj z Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani in Fakulteto za dizajn, samostojnim visokošolskim zavodom, ter številnimi partnerji. Med drugimi je letos BIEN moči združil s kolektivom Oloop, ki pripravlja program delavnic Preplet ter okroglo mizo o družbenem pomenu tekstilnih skupnosti.

Umetnost in skupnost. Ustvarjanje pomenov in praks tekstilne kulture, v kateri sta ponavljanje in trajanje neločljivo povezana koncepta. Vabimo vas, da to poletje raziščete počasno umetnost.

 

Izpostavljamo

Ena najvidnejših finskih okoljskih in tekstilnih umetnic, Kaarina Kellomäki, ki v svoji umetniški praksi združuje landart, vlakna in tekstil, bo svoje delo, ki bo oblikovano za izbrani prostor in le za čas razstave, v živo ustvarjala na Grajskem parku Loškega gradu. Pred odprtjem razstav v Škofji Loki bo organiziran pogovor z avtorico, in sicer v petek, 2. 6., ob 18. uri.

Prav tako ekološko obarvana je prostorska instalacija v kranjskem stolpu Škrlovec. V ZDA živeča avstralsko-nigerijska umetnica, raziskovalka in predavateljica Nnenna Okore s pomočjo ekoloških in bioplastičnih materialov ustvarja umetniška dela, ki odpirajo vprašanja trajnostnih pristopov v umetnosti ter s publiko razvija dialog o odpadkih. Nnenno Okore boste lahko spoznali v spletnem pogovoru z umetnico v torek, 13. 6., ob 14. uri.

 

Gostujoči umetniki

Na umetniških rezidencah v Layerjevi hiši v Kranju bodo ustvarjali gostujoči umetniki, Paolo Puck, britanski umetnik, prepoznaven po svojih velikih polstenih maskah in kostumih, za katere navdih črpa v mitih, pravljicah ter arhetipih, Twee Muizen, španski umetniški duo, ki nadrealistično auro in estetiko veže v svoje tekstilne maske, predstavil pa se bo tudi z ilustracijami, kostumi in celo zidno poslikavo, ter Susana Cereja, portugalska umetnica, navdahnjena z arhaičnimi tekstilnimi tehnikami. Na umetniški rezidenci bo zaključila svoje delo, ki ga ustvarja na temo Sonca, vabi pa vas tudi na ustvarjalno delavnico, 24. 6., ob 10. uri.

Umetniški rezidenci Susana Cereje in Twee Muizen sta v celoti podprti s strani Evropske Unije in programa Culture Moves Europe.


Domači umetniki 

Med slovenskimi umetniki izpostavljamo na Danskem živečo tekstilno umetnico Varko Kozlovič, ki ustvarja abstraktne vezene risbe, ki jih navdihujejo urbani in organski vzorci. Njena dela bodo razstavljena v Okroglem stolpu Loškega muzeja v Škofji Loki. V kranjskem otroškem stolpu Pungert se bo predstavila ena najpomembnejših predstavnic angažirane tekstilne umetnosti pri nas, Marija Mojca Pungerčar, z razstavo Nina nano, ki je hkrati igriva in kritična do potrošništva. V Globusu v Kranju bo na ogled instalacija Borisa Beje, sodobnega umetnika, kritika in kustosa, ki v svojem delu združuje različne vizualne prakse v estetiziran, neposreden nagovor s poudarkom na družbeni kritiki. Vabimo vas tudi, da v Layerjevi hiši spoznate tekstilna dela Katja Felle, ki je za svojo tapiserijo prejela bronasto nagrado na 17. mednarodnem trienalu tapiserije v Lodžu na Poljskem, ki se je zaključil aprila. Posebej za BIEN pa so tapiserijo ustvarile Brinas Studio in Kolektiv Roka iz Radelj ob Dravi. 

 

Od Japonske do Čila, od severa do Zagreba

Na odprt poziv bienala se je odzvalo kar 251 predvsem mednarodnih umetnikov. Izbranih je bilo 31 umetniških del, večina bo razstavljena v Layerjevi hiši in v tretjem nadstropju Globusa, nekdanje Ravnikarjeve veleblagovnice v centru Kranja. Obiskovalci lahko opazujejo, kako različno je razumevanje ideje sonca po svetu. Francozinja Alice Raymond v svojem delu Climate Change prikazuje evolucijo temperatur in vlažnosti v Gani med leti 1989 in 2021. Japonska umetnica Rieko Yashiro v svoji viseči postavitvi prikliče v spomin mit o smrti Ikarja, ki je padel v morje, ko je poskušal leteti preblizu sonca. Estefanía Tarud Karl iz Čila v svoji vezenini nagovarja vsakdanje življenje in se igra s konceptom sence in sončnega žarka pod vrati.

V posebnem fokusu: Zagreb raziskujemo tekstilno umetnost hrvaške prestolnice. Zagreb je namreč postal živahen center tekstilne umetnosti. Na BIENu se predstavlja tekstilna sekcija ULUPUH (hrvaško združenje likovnih umetnikov), iz zagrebške Tekstilno tehnološke fakultete pa se bodo na dveh umetniških rezidencah dogajanju na bienalu v živo pridružili študenti Ela Leko, Leo Subanović, Antun Mlakić in Viktorija Vuković, ki bodo svoja dela razstavili v novogoriški Galeriji Gong. Nordijski fokus pa bo predstavljen v Škofji Loki.  

Nordijski fokus je podprt s strani Švedske in Finske ambasade.

 

V javnem prostoru …

Bangladeška umetnica Habiba Nowrose bo svoje fotografije gosto teksturiranih portretov, s katerimi odpira vprašanja pravic žensk, spolne identitete in mitologije, razstavila v galeriji na prostem pred Mestno knjižnico Kranj. O svojem delu pa bo spregovorila tudi preko spletnega pogovora v sredo, 14. 6., ob 14. uri.

Na Jesenicah bodo stari fužinarski plavž v tekstil oblekle Kreativnice, sodobni tekstilni center. Njihovo Vesolje sonc se umešča v prostor Stare Save, ki dobršen del leta čepi v senci. Proces dela bo tudi dokumentiran in razstavljen v prostorih Kolperna. Instalacija bo na ogled celo poletje v sklopu jeseniškega festivala Poletje na Stari Savi, ki ga organizira Gornjesavski muzej.

Na kranjskem glavnem trgu študenti Naravoslovnotehniške fakultete pod mentorstvom prof. Marije Jenko postavljajo veliko Šorlijevo tekstilno streho, na kateri so vzorci detajlov arhitekture Marjana Šorlija. Na izložbenem oknu v centru mesta pa bodo predstavljeni trije primeri prenove Šorlijevega paviljona Hortikulturnega vrta, ki so jih pripravili na Fakulteti za arhitekturo pod mentorstvom prof. Jurija Sadarja in asistentke Ane Kreč. 

 

… in podzemlju

V Rovih pod starim Kranjem se umetniška skupina podRAST sooča s temo sence in podzemlja. Nika Batista, Matevž Bajde, Mateja Golež, Lovro Ivančić, Marija Jenko, Maruša Kranjc, Franci Krevh, Alenka More, Ula Pogorevčnik, Darja Rant, Janko Rožič in Alenka Vidrgar, so multidisciplinarna ekipa avtorjev, ki pripravlja umetniške postavitve v štirih podzemnih sobah.

 

Študentske produkcije

BIEN predstavlja kar 29 samostojnih in skupinskih projektov petih fakultet; Naravoslovnotehniške fakultete, Pedagoške fakultete in Fakultete za Arhitekturo Univerze v Ljubljani ter Fakultete za dizajn, samostojnega visokošolskega zavoda in Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici. Samostojne produkcije bodo predstavljene v Layerjevi hiši, Globusu in kleti Mestne hiše v Kranju.

V Galeriji Franceta Miheliča v škofjeloški Kašči bo na ogled Karbonizacija, skupinska razstava študentov likovne pedagogike pod mentorstvom izr. prof. Anje Jerčič Jakob in strokovne sodelavke Mateje Golež iz Zavoda za gradbeništvo. Študenti so s pomočjo različnih materialov, med katerimi izstopata oglje in geotekstil, interpretirali dela Franceta Miheliča, enega najpomembnejših slovenskih slikarjev druge polovice 20. stoletja.

 

Strokovni program: Tekstilne skupnosti in prostori

V torek, 6. junija, od 10. do 12. ure bomo gostili spletno srečanje tekstilnih prostorov, spoznali bomo italijanski Lottozero, estonski Stuudio Labus, islandski Iceland Textile Center ter slovenske Kreativnice, tekstilni lab Centra Rog in Etno galerijo Desetnico. 

V četrtek, 29. junija, ob 18. uri vabimo na okroglo mizo o pomenu tekstilnih skupnosti, ki jo kurira Jasmina Ferček iz kolektiva Oloop. Članice različnih slovenskih tekstilnih skupnosti bodo spregovorile o svojih izkušnjah o pomenu druženja ob tekstilnem ustvarjanju, predstavili pa bomo tudi mednarodne dobre prakse. Pridružile se nam bodo članice kolektiva Oloop, Razkrite roke, Breja preja, No-Border-Craft, Story-cloth Database, Creatively Empowered Women in Fine Cell Work.

 

Za malčke in tekstilne navdušence

Ajda Tomazin v sklopu bienala pripravlja gibalno-vizualno predstavo za malčke do treh let. Rumena pika na nebu bo svojo premiero doživela v soboto, 3. 6., ob 10. uri, ponovitev pa bo v sredo, 21. 6., ob 17. uri. Tekstilne navdušence čaka bogat program delavnic, izpostavljamo pa še dva sejma vintage oblačil in intervencijo v javni prostor Maskenbal, ko bodo kranjsko mestno jedro obiskala mitološka bitja. 

Celoten program bienala: https://layer.si/bien/program/ 

Celoten seznem sodelujočih razstavljalcev: https://layer.si/bien/kr/artists2023/