BIEN Preplet

Program skupnostnih praks v partnerstvu s skupino Oloop

Ob osrednji razstavi pripravljamo program BIEN PREPLET v partnerstvu z izjemno skupino Oloop, slovenskim tekstilnim in oblikovalskim studiem, ki letos praznuje 20. obletnico svojega delovanja in 12. obletnico gradnje tekstilnih skupnosti. Program bo prinesel izkustvene delavnice, srečanja za krepitev in vzpostavljanje novih medsebojnih povezav med tekstilnimi skupnostmi in soustvarjanja željnimi posamezniki ter okroglo mizo/ simpozij o družbenem pomenu tekstilnih skupnosti.

DOGODKI

MOČ TEKSTILA

sreda, 24. 5., ob 18.00
Češnjev vrt Layerjeve hiše, Kranj

Izkustvena delavnica in predstavitev knjige Moč tekstila Jasmine Ferček (besedilo) in Tjaše Bavcon (podoba)

FB DOGODEK

 

UGLAŠEVANJE TEKSTILNIH SKUPNOSTI


torek, 6. 6., 16.30-18.30
Jesenice, Stara Sava

petek, 9. 6., 17.00-19.00
Škofja Loka, vrt Sokolskega doma

sreda, 14. 6., 17.00-19.00
Kranj, Atrij Pavšlarjeve hiše, Galerija Prešernovih nagrajencev na Glavnem trgu

Srečanja so namenjena krepljenju in vzpostavljanju novih medosebnih povezav med tekstilnimi skupnostmi in posamezniki željnimi soustvarjanja. Skozi preprosto tekstilno tehniko prepletanja bomo sklenili skupnostni krog v urbanem okolju in okusili dobrodejne učinke ustvarjanja s tekstilom. 

Vodita: Katja Burger Kovoč in Tjaša Bavcon

 

OPOLNOMOČUJOČE TEKSTILNE SKUPNOSTI IN NJIHOV DRUŽBENI POMEN

četrtek, 29. 6., 18.00
Stolp Škrlovec, Kranj

Okrogla miza / BIEN simpozij

Kuratorka: Jasmina Ferček

Sodelujoče: Svetlana Slapšak, Barbara Brinovec Pribaković, Tjaša Bavcon (Oloop), Hasnija Dugonjić (Razkrite roke), Nina Arnuš (Breja preja), Martina Kalešek (No-Border Craft), Rachael Matthews (Rag School), Lisa Garlock (Storycloth Database), Savneet Talwar (Creatively Empowered Women), Katy Emck (Fine Cell Work)

"Ročna dela so znak pripadnosti skupini, predvsem skupini žensk, saj brišejo socialne, kulturne in starostne razlike med njimi, jim dajejo moč in posebno avtoriteto," je izjava Svetlane Slapšak. 

Na simpoziju bodo predstavnice različnih slovenskih tekstilnih skupnosti spregovorile in delile svoja mnenja ter izkušnje o pomenu druženja ob tekstilnem ustvarjanju. Osredotočile se bomo na potrebo po povezanosti, kolektivni identiteti, zdravem življenjskem okolju in pripadnosti, kar v današnji družbi pogosto primanjkuje. V prispevkih strokovnjakinj iz tujine bomo predstavili tekstilni aktivizem kot mehak in tih protest, pri katerem tekstilno ustvarjanje pomaga izražati mnenja ter širiti globoka, včasih tudi politična sporočila.

 

PUNČKA IZ TEKSTILA

Samoraziskovanje s tekstilom za ženske različnih kulturno-socialnih okolij

sobota, 8. julij, 10.00-12.00
Češnjev vrt Layerjeve hiše, Kranj

prijave: rezervacije@layer.si

To ustvarjalno srečanje žensk različnih starosti ter kulturno-socialnih okoljih ponuja nežen, ljubeč in zdravilen proces, v katerm bomo izdelovali punčke iz tekstila. Čarobnost procesa je v tem, da ko se prepustimo izdelovanju punčke, nas ta med delom nagovarja in izziva, oglaša se in oživi, še preden je gotova, lovi vaše misli, srce in spomine. Svoja znanja bosta združili Saša Hudnik in Jasmina Ferček, ki tekstil in igro uporabljata kot orodji dobrobiti in zdravja.

Vodita: Jasmina Ferček in Saša Hudnik

 

NA DIVJE

Samoraziskovanje s tekstilom in naravo

sreda, 12. julij, 18.00-20.00, zbirno mesto: Dvorišče Škofjeloškega gradu; kje: narava v mestni okolici

prijave: rezervacije@layer.si

Delavnica je namenjena zavedanju, da obstaja del nas, ki je povezan z naravo, njenimi letnimi časi, drugimi živimi bitji in ki se še zna otroško čuditi, ko se zagleda v zvezdnato nočno nebo. Ta primarni del nas bomo izdelali iz tekstila in mu tako dali podobo. Svoja znanja bosta združili Nina Vastl, avtorica projekta Na divje in Jasmina Ferček, ki tekstil uporablja kot orodje dobrobiti in zdravja.

Vodita: Jasmina Ferček in Nina Vastl

Oloop

Tjaša Bavcon, Katja Burger Kovič, Jasmina Ferček

Skupina Oloop je aktivna na različnih področjih vizualnega ustvarjanja, od produktnega oblikovanja, oblikovanja prostorskih postavitev do tekstilne umetnosti, obenem pa vodi usposabljanja, predavanja in delavnice ter povezuje oblikovanje z družbeno angažiranimi projekti. S svojimi izdelki in projekti že vrsto let sodelujejo na najpomembnejših predstavitvah slovenskega oblikovanja doma in v tujini, s čimer so si pridobile mednarodno prepoznavnost ter nekatere prestižne nagrade, kot sta Red Dot Concept 2007 in častna pohvala na BIO 20, nedavno pa za projekt Selfie nagrado oblikovalski dosežek 2022. 

Foto: Tjaša Bavcon, MAO prepletanje