ODPRT POZIV ZA UMETNIKE IN ŠTUDENTE [BIEN21] 

Bienale tekstilne umetnosti BIEN21 objavlja razpis za predstavitev projektov v Mergentalerjevi ulični galeriji in v digitalni galeriji na spletni strani layer.si/bien.

Tema: ZADUŠITEV

Vi, mi in ves preostali svet se sooča z novo družbeno realnostjo, v kateri zmanjkuje prostora za družbene stike, za svobodno gibanje, za dotik in bližino. Živimo v času, ko je omejitev toliko, da morda ni več smiselno govoriti o tem, kaj vse je prepovedano, temveč o tem, kaj je pravzaprav sploh še dovoljeno.

Kako kaj dihate zadnje čase? Vas kaj duši?

Ne dušimo se le posamezniki, dušijo se tudi ideje, dušijo se gibanja, duši se gospodarstvo, duši se šolstvo, dušijo se mesta, duši se cel svet … Kaj po zadušitvi še ostane? Lahko ta prazen prostor potencialno pomeni priložnost za nekaj novega? Je zadušitev naravni proces, ki zahteva novo prilagoditev in iskanje novih rešitev?

Tekstilni bienale Bien 2021 bo gostil Kranj, prestolnico Gorenjske, ki je pred osamosvojitvijo Slovenije od Jugoslavije veljala za vodilno tekstilno regijo v Sloveniji in v tem delu Evrope. Po zadušitvi industrije je sprememba za seboj pustila veliko praznino. Bien 2021 svoje temelje postavlja na tem praznem prostoru, preizprašuje tradicijo in nove ustvarjalne pristope. 

Vabimo vas, da obravnavate temo razpisa v odnosu do svojega lokalnega okolja in tekstilne umetnosti. Razpis je odprt za posameznike in skupine, ki delujejo na področju tekstilne, vizualne, konceptualne in/ali performativne umetnosti. Izbrani projekti bodo razstavljeni v javnem prostoru v obliki 3 večjih plakatov ter na spletu.

PRIJAVA:

Predlagan projekt mora biti pripravljen na objavo na spletu, zato vaša dela sprejemamo v digitalni obliki (fotografije, ilustracije, animacije, avdio in video posnetki, besedila …). Vsak projekt mora vsebovati tudi 3 vizualne rešitve za plakate, ki bodo razstavljeni v ulični galeriji (dimenzije 199×136 cm).  Posamezniki ali skupine morajo priložiti še svoje kratke življenjepise in konceptualno obrazložitev projekta. 

Vsak projekt bo v živo razstavljen v terminu enega meseca od marca do decembra 2021. Projekti bodo v obliki digitalne razstave predstavljeni tudi na uradni spletni strani bienala. Na koncu leta bo izdan poseben katalog vseh uličnih razstav. V primeru izbora se prijavitelji strinjate, da organizator uporablja vizualne materiale za promocijo vaše razstave, cikla uličnih razstav in bienala. 

Prijave sprejemamo do vključno 6. marca 2021. 

Prijavite se na povezavi: https://forms.gle/fwSityXxXcWq53Qs6