projekti // πr kvadrat, razstava sodobne kinetične keramike

petek, 21. 04. 2023
- sobota, 20. 05. 2023
Layerjeva hiša
osem razstavnih projektov, enajst umetnikov

◯◯◯ Umetniki, ki razstavljajo: Rilind Beqolli, Jera Dacar, Tanja Gabrijelčič, Brigita Gantar, Miha Livk, Meta Mramor, Lana Pastirk, Kristina Rutar, Špela Šedivy, Louise Winter, Lara Žagar

◯◯◯ Kuratorka: doc. Kristina Rutar

Galerija Layerjeve hiše

Miha Livk, Jera Dacar, Rilind Beqolli: Antropogrom

Miha Livk (2000) se je po končani Srednji šoli tehniških strok, program tehnik mehatronike, vpisal na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer industrijsko oblikovanje, kjer je podrobneje spoznal tehnike obdelave materialov ter se podučil o teoriji oblikovanja. Trenutno je absolvent in končuje diplomsko nalogo. Zanima ga ekologija v tehnikah obdelave, video in teater, ročne obrti, 3D tisk, robotika ter teorija oblikovanja.
Instagram: @miha_livk

Jera Dacar (2000) se je po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani leta 2019 vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer unikatno oblikovanje in keramika. Trenutno je absolventka in se posveča diplomski nalogi, v kateri skuša preko rahločutnih karakteristik porcelana prikazati zgodbo, ilustracijo v prostoru.
Instagram: @jeradacar

Rilind Beqolli (2000) se je po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo vpisal na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer industrijsko oblikovanje, kjer je trenutno absolvent. Pri svojem umetniškem udejstvovanju ga žene želja po uporabi ročnih spretnosti, pri tem razvija različne kombinacije in sestavlja z različnimi materiali.
Instagram: @rilindbeqolli

Lara Žagar: Re-teraformiranje

Lara Žagar (1993) je vizualna umetnica in fotografinja. Diplomirala je na naravoslovnotehniški fakulteti – oddelek za modno oblikovanje (2018) in obiskuje magisterski program na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (2021-), oddelek video in novi mediji. Ustvarja dolgoročne projekte, v katerih raziskuje vizualno izkušnjo okolja in svoj odnos do tega. Zanimajo jo različni pristopi do novomedijske umetnosti, združuje instalacije, video, fotografijo, svetlobo in zvok. Že sedmo leto zapored sodeluje pri postavitvi svetlobnih instalacij v okviru festivala Svetlobna gverila. Je prejemnica nagrade v okviru Meseca oblikovanja (2016, Slovenska nagrada za oblikovanje). Letos je razstavljala v Mali galeriji v sklopu skupinske razstave Plaze Protocol in v Galeriji Photon v sklopu skupinske razstave Photonične šole. V sklopu festivala MRFU je letos prejela tretjo nagrado.
Instagram: @larazagar

Tanja Goršič Gabrijelčič: Črvine časa

Tanja Gabrijelčič Goršič se že nekaj let udejstvuje na področju keramike. Redno razstavlja na letni društveni razstavi Društva keramikov in lončarjev (DKL) v Mestni hiši v Ljubljani. Razstavljala je tudi na dogodku Dizajn v mestu 2022: Mesec oblikovanja v organizaciji Zavoda BIG, v Galeriji Mak v Ljubljani ter na mednarodni razstavi keramičnih skulptur Ex Terra Krško 2022, kjer je za svoje delo prejela tudi častno priznanje.
Instagram: @_new_objects

 

Galerija Mahlerca

Lana Pastirk: Nove ptice

Lana Pastirk (1998) je na ALUO diplomirala iz industrijskega oblikovanja, trenutno pa na zaključuje tudi podiplomski študij unikatnega oblikovanja, smer keramika. Sodelovala je na več skupinskih razstavah ter na Mednarodnem simpoziju umetniške keramike (V-oglje 2021). Med študijsko izmenjavo na Akademiji za likovno umetnost Gdansk je v ospredje umetniškega delovanja postavljala predvsem človeško figuro, ki se ji najbolj posveča tudi danes. Njena multimedialna dela, med katerimi prevladujejo keramična, ne povezujejo le različni materiali, tehnološki in likovni pristopi, temveč premorejo tudi vsebinsko širino in globino.
Instagram: @lanapastirk

 

Medprostor

Meta Mramor, Brigita Gantar: Raz-bitje

Meta Mramor (1998) zaključuje magistrski študij Unikatnega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer se je usmerila na področje stekla in keramike. Študijsko se je izpopolnjevala na praškvi univerzi UMPRUM v studiu stekla (2021/2022), trenutno pa se v sklopu študijske izmenjave izobražuje na akademiji Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle v Nemčiji. V letu 2019/2020 je za diplomsko delo prejela Prešernovo nagrado UL ALUO. Skupaj z Marijo Staničić sta prejemnici mednarodne nagrade The Glassberries Design Awards 2022 na Portugalskem. Bila je izbrana med finaliste natečaja Ulay Fundation (2021) in internega poziva Univerze v Ljubljani (2022). Lansko pomlad se je udeležila mednarodne rezidence Rise of Women in Culture in Western Balkans v Zadru. Njena dela so bila razstavljena na več skupinskih razstavah tako doma kot v tujini.
Instagram: @meta_mramor

Brigita Gantar (1996) je po končani Waldorfski gimnaziji študij nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in leta 2021 diplomirala na smeri Unikatno oblikovanje pod mentorstvom prof. mag. Tanje Pak. Trenutno študij nadaljuje na Fakulteti za dizajn, smer vizualne komunikacije. Je prejemnica Priznanja UL ALUO za celostno diplomsko nalogo ter Priznanja UL ALUO za študijsko leto 2019/20. Svoja dela je razstavljala na več razstavah, med drugim Igra – Ex Terra Krško 2022, v Narodnem muzeju Ljubljana ter na študentskih razstavah, med drugim Pre>tok (Anina galerija, 2023), Prostor in čas (Media Nox, Maribor, 2021), Poti (Ljubljanska Mestna hiša, 2020) in drugih.
Instagram: @brigitagantar

Galerija Janez Puhar – Stolp Škrlovec

Kristina Rutar: Avtomatizem materije

Kristina Rutar (1989) je leta 2013 diplomirala na Pedagoški fakulteti, Univerza v Ljubljani, na področju keramike. Leta 2015 je na Akademia Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta v Vroclavu, Poljska, zaključila podiplomski program Interdisciplinarna grafika. Rutarjeva ustvarja na področju kiparstva in keramike, kjer se osredotoča na preizpraševanje tradicije izbranega medija in tehnike. S pomočjo lončarskega vrtenja išče meje med uporabnim in neuporabnim objektom, kar rezultira v dinamičnih in dihotomičnih skulpturah. S svojimi deli se udejstvuje tako na skupinskih, kot tudi samostojnih razstavah, doma in v tujini. Med njimi velja omeniti samostojni razstavi O izvoru vrst (Lapidarij Galerije Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki, 2018) in Alma mater (Savinov likovni salon, Žalec, 2017) ter skupinske razstave 61th Premio Faenza (MIC Faenza, Italija, 2020), XIV. Bienal Internacional de Cerâmica Artística de Aveiro (Aveiro, Portugalska, 2019), British Ceramics Biennial, Future Lights, (China Hall, Spode, Stoke-on-Trent, Velika Britanija, 2018) in European Ceramic Context (Bornholm Art Museum, Nexo, Danska, 2018). Za svoje delo je prejela priznanja in nagrade, dela so uvrščena tudi v javne in zasebne zbirke. Živi in ustvarja v Ljubljani, kjer kot docentka predava na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, na smeri Unikatno oblikovanje, za področje keramike.

Špela Šedivy: V dosluhu

Špela Šedivy (1992) je po končanem šolanju na Višji strokovni šoli v Sežani (smer oblikovanje kamna) nadaljevala izobraževanje na dodiplomskem študiju keramike in stekla na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Tam je leta 2018 tudi diplomirala, dve leti kasneje pa se je ponovno vpisala na ALUO, kjer trenutno končuje podiplomski študij kiparstva. V letu 2022 je sodelovala v skupinskem projektu KipAktiviti II, ki je prejel študentsko Prešernovo nagrado. Deluje na področju kiparstva. Teme, ki spremljajo njeno delo so krhkost, minevanje, nasprotja, hkrati pa v njenih delih lahko zaznamo tudi vzdržljivost, moč in vztrajnost. Razstavlja na skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini, nekatera njena dela pa je moč videti tudi v javnem prostoru. Trenutno ustvarja in živi v Sežani.
Instagram: @spela.sedivy

Louise Winter: Brez naslova

Louise Winter (1985) je umetnica, pisateljica in kustosinja. Leta 2011 je z odliko zaključila magistrski študij iz likovne umetnosti. Redno razstavlja v Veliki Britaniji, Sloveniji in na mednarodni ravni. S samostojnimi razstavami se je predstavila v Leedsu, Newcastlu in Exeterju. Leta 2015 je bila izbrana za rezidenčno umetnico pri ARTErri na Portugalskem. Njena dela so bila razstavljena v okviru projekta Multiple Exposure Project: Outside the White Cube v Metro Manili na Filipinih. Lansko leto je Winter razstavljala z &Model Gallery, Leeds, The Royal Standard, Liverpool in Galerio Zero, Barcelona. Winter je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU). S svojo pop up instalacijo se je predstavila na Kamfestu in v Stari Tobačni. Sodelovala je tudi v Odprtih ateljejih v Stari tobačni, festivalu KAOS v Layerjevi hiši in na Mednarodnem bienalu instalacij in kiparstva Množičnost in ponavljanje, IAVPOA Art. Živi in ustvarja v Kamniku.

 

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila