Ivana Petan

πr kvadrat, voden ogled po razstavi sodobne kinetične keramike

sreda, 17. 04. 2019
| 17:00
Terasa Layerjeve hiše

πr kvadrat, voden ogled po razstavi sodobne kinetične keramike

Začetna lokacija: Terasa Layerjeve hiše

Sreda, 17. april, ob 17h

 

Odprtje razstave: petek, 12. april, ob 18h

◯ Kako spraviti kvadrat v krog, krog pa v Kranj?

Produkcija keramike iz področja kinetične umetnosti, ki letos prvič poteka v organizaciji Layerjeve hiše in Galerije Prešernovih nagrajencev predstavlja raznolik nabor postavitev v prostoru in instalacij, ki jih gradi predvsem glina v gibanju. Na različnih lokacijah mestnega jedra Kranja bo premierno na ogled pet keramičnih produkcij, v Pavšlarjevi hiši pa prostorski instalaciji dveh nagrajenk Prešernovega sklada.

Ivana Petan v atriju nekdanjega obrambnega stolpa na Vovkovem vrtu z delom Z vetrom gradi odnos med keramičnimi skulpturami in vetrom ter obiskovalce vabi, da vstopijo v instalacijo z namenom haptičnega doživljanja. Rok Oblak, industrijski oblikovalec in avtor večkrat nagrajenega kuhalnika iz naravne gline, se s hiperobjektomTrk navezuje na grški ortodoksni ritual metanja keramičnih loncev skozi okna na ulice, ko se ob veliki noči poslavljajo od zime. V Galeriji Stolpa Škrlovec Ministrstvo za sanjarjenje postavi Nataša Sedej. Kiparka in keramičarka iz Postojne poetično postavitev in situ pripravi iz bele gline, papirnate gline in žice. Med tridimenzionalnim kolažem in svetlobno-prostorsko instalacijo V praznini gradi Maruša Mazej. Podiplomska študentka unikatnega oblikovanja keramike na ALUO raziskuje psihologijo zaznavanja in deprivacijo čutov. Interaktivna instalacija Nike Erjavec Zvenenje misli temelji na zvočno taktilnem dialogu teles in je eksperimentalna serija avtoričinega raziskovanja senzoričnih potencialov umetnosti.

Z izbranimi kinetičnimi deli iz svojega dolgoletnega ustvarjanja postavitev v Galeriji Prešernovih nagrajencev pripravi akademska kiparka Dragica Čadež, ena prvih, ki so se v Sloveniji posvečali skulpturi kot odprti formi. Na ogled bo prostorska zvočna postavitev Hiša nagrajenke Prešernovega sklada in akademske kiparke magistre Mojce Smerdu, ki je s svojimi deli odločilno vplivala na razvoj novih usmeritev v slovenskem kiparstvu zadnjih desetletij.

Dragica Čadež: Iz cikla Tihožitje – Kruh (2018)
Galerija Prešernovih nagrajencev
Sredi okroglega hlebca kruha je dlan. Kruh in odtis dlani pričata o prvinskosti in univerzalnosti. Dragica Čadež je nagrajenka Prešernovega sklada in ena najpomembnejših akademskih kipark pri nas.
Mojca Smerdu: Hiša (2018)
Galerija Prešernovih nagrajencev
S Hišo nagrajenka Prešernovega sklada in akademska kiparka magistra Mojca Smerdu raziskuje prostorsko zgoščenost skulptur. Avtorica s svojimi deli odločilno vpliva na razvoj slovenskega kiparstva.
Ivana Petan: Z vetrom (2019)
Vovkov vrt ob Gradu Khislstein
Umetnica keramike in samostojna umetnica gradi odnos med keramičnimi skulpturami in vetrom ter obiskovalce vabi, da vstopijo v instalacijo z namenom haptičnega doživljanja.
Rok Oblak: Trk (2019)
Plečnikovo stopnišče
Industrijski oblikovalec se s hiperobjektom Trk navezuje na grški ortodoksni ritual metanja keramičnih loncev skozi okna na ulice ob poslavljanju od zime za veliko noč.

 

Nataša Sedej: Ministrstvo za sanjarjenje (2019)
Stolp Škrlovec

Kiparka in keramičarka iz Postojne poetično postavitev in situ pripravi iz bele gline, papirnate gline in žice. Svetloba in senca spreminjata krhko in subtilno belo površino keramičnih objektov.

Maruša Mazej: V praznini (2019)
Medprostor Layerjeve hiše
Tridimenzionalni kolaž in svetlobno-prostorska instalacija podiplomske študentke unikatnega oblikovanja keramike na ALUO raziskuje psihologijo zaznavanja in deprivacijo čutov.
Nika Erjavec: Zvenenje misli (2019)
Medprostor Layerjeve hiše
Interaktivna instalacija temelji na zvočno taktilnem dialogu teles in je eksperimentalna serija avtoričinega raziskovanja senzoričnih potencialov umetnosti.
Kuratorja: Nina Koželj in Marko Arnež
Soorganizacija: Layerjeva hiša in Galerija Prešernovih nagrajencev

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila