12. mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj

četrtek, 5. 10. 2023
| 17:00
- torek, 31. 10. 2023
Kranj

12. mednarodni festival likovnih umetnosti že drugo leto odpira vrata stripu in ilustraciji. Osrednja tema letošnjega festivala je risba, ki ponuja obilo možnosti za izraz v vseh medijih na likovnem področju. Risanje festival obravnava kot raziskovalno sredstvo s precejšnjim poudarkom na opazovanju, reševanju problemov in kompoziciji ter kot pripravo na sliko ali izdelavo prostorskega objekta, risbo pa kot osnovo vsem oblikam likovnega ustvarjanja: grafiki, slikarstvu, kiparstvu, arhitekturi in oblikovanju. V zgodovini človeštva je bila risba temeljno izrazno sredstvo in je ena najstarejših oblik človeškega izražanja znotraj vizualnih umetnosti.

Na festivalu so na ogled dela 110 domačih in tujih umetnikov iz 17 držav vključno s Slovenijo na 14. razstaviščih starega mestnega jedra Kranja. Najbolj odmevni avtorji so: Juan Miro, Mirsad Begić, Vladimir Veličkovič, Safet Zec, Jiři Anderle, Andre Masson, Bard Iucundus, Avgust Černigoj, Zoran Mušič, Jože Tisnikar, Milan Erič, Milanka Fabjančič, Andrej Štular, Matej Kocjančič ter drugi. Na ogled je tudi nekoč največja risba v Jugoslaviji, dolga več kot 10 metrov (Galerija Janez Puhar - Stolp Škrlovec), ki je delo kranjskega umetnika Nejča Slaparja.

Letošnji dobitnik priznanja za življenjsko delo, ki ga podeljuje ZDSLU, je akademski slikar Milan Erič. Njegova dela so razstavljena v Galeriji Kranjske hiše. Podeljeni sta bili dve nagradi in priznanja umetnikom za kvaliteto likovnih del na letošnjo temo festivala: Risba, intimni zapis in temelj likovnega ustvarjanja.

1. Grand Prix festivala je mednarodna žirija podelila Duju Mediću (HR)

2. nagrado, Odkupno nagrado Gorenjskega muzeja, je mednarodna žirija podelila članu Likovnega društva Kranj, Goranu Medjugorcu

Umetniki, ki so dobili priznanja za kvaliteto likovnih del na temo festivala:

Samuel Patthey (NEM)

Blažka Križan (SLO)

Takayuki Nagai (JAP)

Petar Koši (HR)

Paola Telesca (IT)

Anamari Hrup (SLO)

Miha Perne (SLO)

Ave Libertatemaveamor

Safet Zec (BIH/IT)

Alenka Kham Pičman (SLO)

Priznanje mednarodne žirije za kvaliteten in pretresljiv koncept predstavitve Ukrajinskih umetnikov pod kuratorstvom Bagrata Arazyana (Armenija/Slovenija):  Ljubezen / Vojna / Ljubezen (Ukrajina).

Povezava do letošnjega kataloga: https://dluk.si/2023/09/28/katalog-12-mflu-2023/#dearflip-df_638/1/

-------------------------------------------

Spremljevalni program vključuje brezplačne delavnice in vodstva po festivalskih razstaviščih, na katere se je potrebno prijaviti na e naslov: mflukranj@gmail.com

Spremembam v programu lahko sledite na: https://dluk.si/festivali/festival-2023/

 

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila