Zmago Puhar

V vseh barvah

sreda, 9. 05. 2012

Razstava »V vseh barvah« je jubilejna. Akademski slikar Zmago Puhar 9. maja 2012 slavi 60 let. In 35 let umetniškega ter pedagoškega dela. Njegova retrospektiva je izjemen opus doživetij človeka s pronicljivim očesom in ekspresij s potezo neustavljivega slikarja.

Po končani gimnaziji je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost, pri profesorjih Borčiču, Didku, Berniku in Jemcu. V desetletjih ustvarjalnega dela je ustvaril dela za več kot 60 samostojnih razstav - v Kranju, po Sloveniji, na Dunaju, v Augsburgu in v drugih evropskih državah, dvakrat tudi v New Yorku. Poleg tega je sodeloval v številnih skupinskih likovnih projektih, največkrat skupaj z Likovnim društvom Kranj, ki redno promovira slovensko ustvarjalnost na razstavah doma in v tujini. Je organizator 20ih likovnih kolonij v Premanturi in Pinesti v hrvaškem Novigradu. Že od diplome se posveča heterogenim likovnim aktivnostim. Je slikar, oblikovalec, grafik, fotograf in likovni pedagog.

Svoje visoko strokovno znanje in izkušnje že vse od diplome radodarno predaja drugim, predvsem mlajšim. Tako je vso dosedanjo kariero likovnega ustvarjanja velik del časa posvečal poučevanju učencev iz Kranja in okolici in na Javnem skladu kulturnih dejavnosti v Kranju, najprej kot likovni pedagog in nadalje kot vodja likovnih dejavnosti. Od marca 2007 se likovnemu izobraževanju vseh generacij predaja v lastnem ateljeju družinskega podjetja Puhart v Kranju.

V slovensko in splošno likovno zakladnico se je zapisal kot inventiven slikar s popolnoma samosvojim likovnim jezikom. V njegovih potezah slutimo izjemen talent, znanje, dar opazovanja in dolgoletno urjenje lastnega likovnega izraza. Puharjeva dela razodevajo, kako pomembni so mu temeljni elementi likovne stvaritve – risba in barve. Njegove čvrste kompozicije prekipevajo v življenjskem ritmu in nam prinašajo osebne, včasih neprepoznavne poglede na otipljivo realnost, a vedno v premišljeno organiziranem likovnem prostoru. V zakulisju njegovih slik je trdo delo, a vse se zdi kot likovna igra. »Če je barva tista, s katero izražamo čustva, občutke in razpoloženja, potem so Puharjeve slike prežete predvsem s svetlobo, optimizmom, srečo, ljubeznijo, in včasih s komaj sluteno, vendar žal v resničnosti vselej prisotno drugo platjo življenja. A v njih je veliko tistega, kar je lepega za oko, kar balzamično učinkuje na dušo; pa tudi tistega kar nas vodi v iskanje pomensko globljega. V potezah so vidne neštete sledi, morda začrtane življenjske poti. So življenje samo, njegova resničnost, vizija in iluzija.« (Anamarija Stibilj Šajn). Zaradi vsega naštetega so slike Zmaga Puharja zelo priljubljene, Kranjčane pa nas še posebej navdušujejo inovativne, prepoznavne upodobitve mesta Kranj.

Poleg likovnih del je v naš prostor doprinesel tudi nekaj čudovitih grafičnih izdelkov, med katerimi izstopa grafika »Silhueta« mesta Kranj, s katero je leta 2007 zmagal na natečaju za najboljši spominek Mestne občine Kranj. Nepozabni so tudi njegovi številni plakati za lutkovne predstave in različne knjige, s katerimi smo ga spoznali kot duhovitega karikaturista in izjemnega risarja.

Akademski slikar Zmago Puhar je decembra 2008 prejel Veliko Prešernovo plaketo Mestne občine Kranj, najvišje občinsko priznanje za prispevek v kulturi.

Petra Puhar Kejžar
Atelje Puhart

V Layerjevi hiši, za dan zmage 2012

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila