Narvika Bovcon, Vanja Mervič, Aleš Vaupotič

À Mon Seul Désir

sobota, 23. 09. 2017
- sobota, 30. 09. 2017
Galerija Mahlerca

Odprtje: sobota, 23.9.2017, ob 20. uri

Odprtje razstave poteka v sklopu festivala Svetlobna gverila v Kranju

Potovanje preko plasti čutnega, knjiga umetnika, ki so ga navdahnile ženske pisateljice in tapiserije flamskega porekla, hranjene v srednjeveškem muzeju Cluny v Parizu. Knjiga je opremljena z multimedijskimi vsebinami v povečani resničnosti, dostopnimi prek aplikacije Layar.

Serija skulptur, ki se tematsko navezuje na zgodovino (bolj ali manj pozabljenih) akterk evropske literature, je bila zasnovana v 3D CAD programu in nato s pomočjo zlatarske delavnice izdelana v srebru. Draguljarski imaginarij z minucioznostjo izdelave se v skulpturicah z naslovi JezeroCitatLiterarne avtorice in Blago poveže z refleksivnim odnosom do človeškega življenja in sveta, ki je značilen za raziskave v humanistiki. Zgodovina v objektih, govoreči objekti, stvari kot znaki …

Skulpture in knjiga umetnika so nastale kot del mednarodnega raziskovalnega projekta Potujoči teksti 1790–1914: Transnacionalna recepcija del avtoric na evropskih obrobjih, ki je v Sloveniji potekal na Univerzi v Novi Gorici.

Dr. Narvika Bovcon je novomedijska umetnica in oblikovalka. Študirala je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Zaposlena je na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani kot izredna profesorica za grafično oblikovanje in novomedijsko umetnost ter kot raziskovalka na področju digitalne humanistike v Laboratoriju za računalniški vid. Je avtorica novomedijskih umetniških projektov in znanstvenih člankov. Dejavna je tudi kot kustosinja novomedijske umetnosti. Leta 2009 je izšla njena monografija Umetnost v svetu pametnih strojev. Od leta 2016 je glavna in odgovorna urednica revije Likovne besede.

Dr. Aleš Vaupotič je video umetnik in docent za primerjalno književnost na Univerzi v Novi Gorici, kjer je dekan Fakultete za humanistiko in vodi Raziskovalni center za humanistiko. Pri svojem delu povezuje teoretske, umetniške in znanstvene pristope. Področja njegovega raziskovanja vključujejo semiotiko, teorijo novih medijev in teorijo literarnega realizma.

Vanja Mervič (Jugoslavija, 1973, sedaj Slovenija) je dve leti obiskoval Accademio di Belle Arti Venezia, kjer je študiral slikarstvo. Študij je nadaljeval na Accademia di Brera v Milanu, kjer je leta 2001 iz slikarstva tudi uspešno diplomiral. Magistrski študij je nadaljeval na ALUO v Ljubljani, kjer je 2008 tudi magistriral iz Videa in novih medijev. Študijsko se je izpopolnjeval v Belgiji (Hoogeshool, Gent), na Novi Zelandiji (UCOL, Wanganui) in v Avstriji (FH Digital media, University of applied sience, Hagenberg). Mervič pretežno ustvarja na področju različnih medijev. Verjame, da ima vsaka ideja svojo značilnost izraza.

Njegova dela so bila predstavljena na mnogih mednarodnih razstavah in festivalih.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila