Ajda Kadunc

Ajda Kadunc: Strategije izgubljanja

sreda, 15. 12. 2021
| 19:00
Galerija Layerjeve hiše
Ajda Kadunc: Strategije izgubljanja
Galerija Layerjeve hiše
26. 11.-15. 12.
Vabljeni na samostojen ogled razstave do 15. decembra. 
S seboj imejte veljavno potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT.
Avtorica razstave Strategije izgubljanja Ajda Kadunc prepoznava vlogo nepredvidljivega in izgubljanja ter jo vidi kot odlično priložnost za odkrivanje, hkrati pa tudi kot eno najbolj stresnih situacij. Ljudje smo namreč kot strastni iskalci smisla in upravljalci lastnih življenj izgubljeni zaradi travmatičnega konca koordinat. Negotovost avtorica postavlja na mesto načela raziskovanja novih redov in alternativnih prostorov komunikacije, ki presegajo posameznikovo dojemanje resničnosti in normalnosti. Razstavljena dela se skozi doživete trenutke nesmisla ukvarjajo z načini načrtne izgubitve, ki ponujajo verjetnost novega prostora za kontemplacijo.
________________________________________________
Prepoznavanje vloge nepredvidljivega in izgubljanje je hkrati odlična priložnost za odkrivanje in kot kaže ena najbolj stresnih situacij – kot strastni iskalci smisla in upravljalci lastnih življenj smo izgubljeni zaradi travmatičnega konca koordinat. Negotovost postavljam na mesto načela raziskovanja novih redov in alternativnih prostorov komunikacije, ki presegajo naše dojemanje resničnosti in normalnosti. Razstavljena dela se skozi doživete trenutke nesmisla ukvarjajo z načini načrtne izgubitve, ki ponuja verjetnost novega prostora za kontemplacijo.
Govorim o tranzicij, ki se giblje v polju nesmisla, identitete, biti v stvareh in percepciji realnosti – če je naša percepcija omejena z našimi čuti, kako daleč lahko seže razumevanje drugačnih svetov? Kar potrebujem, je možnost naključja/ spodrsljaj, ki se kaže v atmosferičnih kompozicijah in čudnih formah ter postavitvah soodvisnih elementov – uporabim jih kot spodbujevalce vprašanja o realnosti in njenih mejah. Ne zanima me prvotni pomen elementov ampak tisti, ki se vzpostavi v procesu; V izjemno učinkovitem in smiselnem življenju rešitve najdem v jukstapozicijah podob in predmetov, kjer se smisel izgubi in ga je treba na novo opredeliti. Najboljši del izgubljanja je občutek prijetne negotovosti in kar se v procesu nepričakovano odkrije – šele v fazi nepredvidljivega lahko prepoznaš svobodo v situacijah, ko smisla ni pričakovati.
V procesu me zanima dvigovanje absurdnih, vsakodnevnih izkušenj in lastnega dojemanja na nivo nenavadnega, iskanje načinov za ponovno vzpostavitev neke vrste medsebojne komunikacije in čustvene vezi z okoljem in entitetami s katerimi si življenjski prostor delim. Zgodbo pripovedujejo objekti in prostori, ki so konstantno prisotni v mojem življenjskem prostoru. Nagovarjam hierarhije, ki smo jih ljudje ustvarili v naravnem svetu, koncepte ki razčlenjujejo in razvrščajo celoten kozmos v našo korist.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila