Alja Petric: Zven trenutka

sobota, 25. 11. 2017
Stolp Škrlovec

Večstranska glasbenica Alja Petric ustvarja premišljene glasbene ambiente, ki poslušalčevo pozornost odvrnejo od njemu poznanih glasbenih konstruktov z namenom, da doživi tista dva najbolj osnovna gradnika iz katerih glasba kot taka nastane: »zvok« in »tišino«.

Z uporabo raznolikih akustičnih »zvočil« in pristnega človeškega zvoka »petja«, oblikuje melodične vzorce, ki sledijo osnovanemu konceptu in jih stika z improviziranimi melodijami, ki nastanejo v spontanem trenutku.

Jedro performansa je kompozicija, sestavljena iz zvočnih tekstur katere umetnica s pomočjo looperja večplastno naniza in nato prepleta z improvizacijo. Poslušalec naj bi izgubil občutek za začetek in konec glasbene fraze, kot tudi skladbe in navsezadnje, občutek za čas.

Zven trenutka združuje subtilne zvočne miniature, ki se navidezno zlijejo s tišino in nas intenzivno povezujejo z neotipljivim, nebeškim. Tem v odgovor nastopijo masivni, kaotični in bučni vrhunci starodavnega zvočila gonga, ki simbolizira materijo ter utelešenje človeške duše.

Brezplačno

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila