ALUO [TIPTIH]

sobota, 2. 03. 2019
- nedelja, 31. 03. 2019
Mergentalerjeva ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAM-a

ALUO [TIPTIH]

Mergentalerjeva ulična galerija

2. 3. - 31. 3. 2019

Odprtje razstave: sobota, 2. marec, ob 12. uri

Na odprtju bo predstavljen tudi katalog razstav v sezoni 2018 [STRIPTIH]

Za umetniške in oblikovalske prakse so značilne intelektualna brezmejnost in kritična odzivnost. Umetniki s svojimi stvaritvami vseskozi pomembno reflektirajo družbene probleme in pomagajo pri njihovem razumevanju. Aktualen primer, ki v najširšem smislu opozarja človeštvo na izčrpavanje planeta, na katerem migriramo, je izjava slovite performerke Marine Abramović: „We’re all in the same boat“. Z izjavo je jeseni 2018 obeležila 50. tržaško regato Barcolana in razplamtela politične strasti. Na eni strani so izjavo v avantgardnem likovnem jeziku prepoznali kot politično propagando in jo označili za nesprejemljivo, na drugi strani so naročniki izjavo trdno zagovarjali kot univerzalno sporočilo in jo ohranili za namene promocije regate. Umetnica ni odstopila od svoje ideje in ostala nedosegljiva za komentarje.

Pri predmetu Tipografija II smo v zaključni nalogi obravnavali strateško rabo tipografije. Provokativno izjavo ustvarjalca vizualiziramo zgolj s tipografskimi sredstvi, brez uporabe slikovnega gradiva na pokončnem DIN formatu plakata. Ob nalogi z jasnimi izhodiščnimi zahtevami se seznanimo še z obravnavanim avtorjem in soočamo z interpretacijo vsebine na podlagi razumevanja širših družbenih kontekstov in lastnih nazorov. Tokrat izbrana izjava odpira občutljivo temo, ki se dotika aktualnih vprašanj okolja, migracij, odnosa posameznika do skupnosti in obratno. Zato je nujen premislek o mnogih plasteh obravnavanega sporočila.

Z ulično razstavo ALUO [TIPTIH] želimo opazovati, kako so se nanj odzvali študenti na programu oblikovanja vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in

oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Nalogo je pod mentorstvom izr. prof. Domna Frasa uspešno zaključilo 26 študentov 2. letnika vseh treh smeri študijskega programa Oblikovanja vizualnih komunikacij. Izbor vodilne podobe razstave ALUO [TIPTIH] (avtorica: Betsabea Vernik) in desetih del za ulično galerijo (avtorji: Žiga Anderlić, Eva Bevec, Metka Knap, Zala Križ, Taja Oblišar, Nika Rupar, Angela Stojkovska, Pika Terpin, Lea Topolovec in Sabrina Vukalić) so opravili kuratorji Jernej Kejžar, Tamara Smolej in Miha Marenčič (Layerjeva hiša).

Razstavo pripravljajo: Layerjeva hiša, TAM-TAM Inštitut in ALUO – Akademija za likovno umetnost in oblikovanje.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila