Andreja Kragelnik, Stanka Blatnik

V procesu

torek, 7. 03. 2023
- sobota, 25. 03. 2023
Galerija Janez Puhar - Stolp Škrlovec
Tekstilna prostorska postavitev

Vsebino tekstilno–umetniške razstave avtorici črpata iz osebne percepcije stanja v družbi, vloge posameznika v njej ter njegove težnje po iskanju novih začetkov. Gledalec lahko zazna elemente perfekcije, miru, lepote in čistosti. Osnovni medij izražanja avtoric razstave so tekstilije, ki jih oblikujeta individualno ter z njimi eksperimentirata s pomočjo novih tehnologij. Skozi raziskovanje materialov in vizualnih efektov iščeta nove učinke in se srečujeta v izrazu. Razstava ponuja vpogled v dva tekstilna svetova ter kliče k razmisleku o čustvenih dražljajih, ki jih razstavni exponati stimulirajo v gledalcu. Predstavljena bosta sloga tekstilne umetnosti, ki obravnavata temo neugodja in refleksije osebnih izkušenj v procesu reševanja in razvijanja občutkov. Polja vprašanje kot so: kaj nam vzbudi takšne in drugačne občutke, zakaj se jim prepustiti, kako se jih ubraniti ali jih sprejeti, kako jih obrniti v svoj prid, bo lahko vsak obiskovalec pretresal na svoj način. Povezava med fizično ujetostjo in občutji, ki ob njej nastajajo, se postavlja v protislovju. Razstava želi opomniti na lepoto in obenem težo običajnega življenja, ki ga danes živimo v kalupih rutine, delovnih obveznosti, naglice, odnosov, ljubezni, svobode, odločanja, … Vsakodnevno smo bombardirani s podobami, ki naj bi nas provocirale, prepričale, šokirale. Kako in s kakšnim procesom ostati jaz ter se ubraniti negativnim dražljajem iz okolice? Včasih si največji zapor naredimo v svoji glavi, mislih, dejanjih … Osvobajanje skozi material, razpletanje in prepletanje (niti) avtorici izgrajujeta postopoma, v procesu.

Andreja Kragelnik je magistrica akademska oblikovalka tekstilij in oblačil. Raziskovanje tekstila in tekstilno oblikovanje ter raznovrstne tehnike obdelave in vzorčenja tekstila so jo navdihovale že od nekdaj. Njeno umetniško ustvarjanje sega dobro desetletje nazaj, radovednost v tekstilnih tehnikah pa jo je peljalo vse do Estonske Akademije za umetnost. Pred petimi leti je razvila svojevrstno tehniko, v kateri izdeluje svoj tekstilni nakit Coral collection, s katerim je bila uvrščena na Milanski teden nakita 2022. Je prejemnica priznanja Perspektivni na Mesecu oblikovanja, na sejmu Heimtextil v Frankfurtu pa je prejela posebno nagrado za oblikovanje sedeža. Vodi znamki Dva potepuha, med drugim pa aktivno sodeluje tudi v društvu ustvarjalcev D.tajl, s katerim tudi večkrat letno razstavlja.

 

Mag. Stanka Blatnik je samostojna modna oblikovalka. Zaključila je srednješolski program tekstilnokonfekcijske tehnologije na Srednji tekstilni šoli v Mariboru, dodiplomski študij Oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani ter magistrski študij Teorije oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je dvakratna zmagovalka natečaja za najboljšo obleko za Miss Slovenije, s svojimi kreacijami iz aluminija, jekla, stekla in porcelana se je predstavila na svetovnih izborih na Sejšelih, Kitajskem, v Mehiki, Braziliji in na Filipinih. S kolekcijo oblek z idrijsko čipko se je predstavila na modnih revijah in mednarodnih razstavah v Milanu, Sarajevu, Londonu, Rigi in nemškem Schonseeju. Je avtorica znanstvenega prispevka v knjigi Moda in kultura oblačenja, ki je konec leta 2014 izšla pri akademski založbi Aristej.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Galerije Layerjeve hiše so odprte od TORKA do SOBOTE od 11h do 19h.

 

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila