Anja Kužnik

Smeti kot valuta / Currency of trash

sreda, 29. 03. 2023
- sobota, 15. 04. 2023
Galerija Janez Puhar - Stolp Škrlovec
Odprtje razstave: sreda, 29. 3., ob 19.00
Projekt je začel nastajati iz zanimanja barvanja tekstila z naravnimi barvili, ki so drugače posledica industrijskih obratov. Pri preučevanju različnih metod je avtorico med drugimi navdušila uporaba rje, ker je lahko upodabljala nov umetniški izraz, poleg tega pa z njeno vezavo na tekstil zavrženi materiali, predmeti in dela dobijo novo uporabnost, vdih novega življenja.
Umetniški postopek avtorice razstave Anje Kužnik poteka na način, da rjaveče predmete obdela z naravi prijaznimi topili, česar namen je, da iz njih pridobi barvilo, ki ga potem nanese in naknadno utrdi na tekstil. Večje rjaveče predmete s podobnim postopkom “odtisne” na tkanino, s čimer ustvarja nove vzorce, neponovljive linije in podobe. V samo umetniško formo tekom procesa umetnica vključuje tudi različne rastline, ki rastejo v njeni okolici. Rastline obdelane s pravim postopkom prav tako pustijo barvni in vzorčni odtis na tkanini.
Anja Kužnik (1992) se je že v mladih letih zanimala za umetnost in že v času srednje šole raziskovala različne smeri oblikovanja tekstilij. V času študija se je vedno bolj nagibala k izdelovanju unikatnih in ročno izdelanih izdelkov, kar jo je privlačilo veliko močneje kot “mainstream” masovna in hitra produkcija oblačilne industrije. V umetniškem ustvarjanju jo je in jo še vedno prevzema temnejša stran modne industrije, za katero danes vemo, da je eden največjih onesnaževalcev planeta. Pri izdelavi svojih del se nagiba k uporabi naravnih in lokalno dostopnih materialov, k skrbi za kvaliteto izdelkov in njihovo dolgoživost ter k zmanjševanju odpadnega materiala oziroma njegovi ponovni uporabi. Njena dela so bila razstavljena v galerijah ZDSLU in GT22.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila