Barbara Borko, Tom Veber

Barbara Borko in Tom Veber: Palmovo olje naše vsakdanje [pH]

sobota, 12. 03. 2022
| 11:00
Mergentalerjeva ulična galerija
Razstava del velikega formata
Mergentalerjeva ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAMa
11. 3.–7. 4. 2022
Odprtje razstave bo v soboto, 12. 3., ob 11h pred Mergentalerjevo ulično galerijo na Tomšičevi ulici v Kranju. Vabljeni!
Avtorja Barbara Borko in Tom Veber se v triptihu z naslovom Palmovo olje naše vsakdanje ukvarjata z eno najvidnejših okoljevarstvenih problematik današnjega časa – proizvodnjo palmovega olja. Izkoriščanje delovne sile, krčenje deževnega gozda in onesnaževanje okolja so le nekatere izmed mnogih posledic proizvodnje palmovega olja in resni pokazatelji, da je treba to proizvodnjo čim prej ustaviti, saj ima lahko dolgoročno za naš planet in svetovno prebivalstvo katastrofalne posledice. Ena izmed najbolj privlačnih lastnosti uporabe palmovega olja je nizka proizvodna cena, zaradi katere je podvrženo masovni uporabi. Plakati temeljijo na kombinaciji pesmi in vizualne podobe, idejna zasnova pa na človeški komponenti. Vsak dan smo prek medijev seznanjeni z različnimi okoljevarstvenimi temami, vendar se še vedno ne zavedamo, da se veliko ljudi s posledicami človekovega vpliva na okolje srečuje vsak dan. Ker so okoljevarstvene težave večslojne in kompleksne, sta avtorja želela okoljske probleme predstaviti iz različnih zornih kotov.
______
Barbara Borko je grafična oblikovalka, podjetnica ter ljubiteljica umetnosti in oblikovanja. Rojena je bila v Mariboru, kjer je dokončala dodiplomski študij na fakulteti za elektrotehniko in informatiko, nato pa je študij nadaljevala na FH Joanneum v Grazu v Avstriji, smer Communication Design. Od 2014 aktivno sodeluje z lokalnimi ter internacionalnimi podjetji in ustvarja ter skrbi za njihovo grafično podobo in promocijske materiale. Od 2015 je tudi aktivna blogerka. Obiskuje dogodke in razstave povezane z oblikovanjem in umetnostjo, ter jih objavlja na svojem blogu designneeds.com. Z željo po promoviranju slovenskih produktov in ustvarjalcev je ustvarila znamko Slovenian Heritage. Svoja dela razstavlja na skupinskih razstavah (Sex dialogues 2018 v Ukrajini, In Between 2019 v Avstriji) ter na samostojnih razstavah.
Tom Veber je pesnik, performer, vizualni umetnik, urednik in kulturni producent. Kot igralec in plesalec je nastopal v gledališču Glej, PTL-ju, Kinu Šiška, Klubu Tiffany in v English Student Theatre. Kot pevec je sodeloval s pevskimi zbori Sankofa, Beegesus, APZ Maribor in APZ Tone Tomšič. Poezijo objavlja v literarnih revijah Poetikon, Dialogi, Mentor, Literatura, Apokalipsa in Rast. Sodeluje na pesniških slamih, s pesniško monodramo Realizem je rezerviran za klovne gostuje po Sloveniji. Je zmagovalec Pesniške olimpijade 2018 in prejemnik prve nagrade na natečaju za najboljšo pesem v sklopu festivala Dnevi poezije in vina 2020. Izdal je dve pesniški zbirki, Točka preloma (2019) in Do tu sega gozd (2021). Je večkratni prejemnik JAK-ove štipendije za perspektivnega ustvarjalca na področju literature (2019, 2020, 2021).
____________________
Mergentalerjeva ulična galerija je umetniški projekt Layerjeve hiše in TAM-TAM Inštituta. V sezoni 2022 predstavlja umetniška dela avtoric in avtorjev, izbranih na odprtem pozivu z osrednjo temo Prihodnost hrane [pH].
____________________

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila