Bibi Erjavec
četrtek, 4. 02. 2021
| 17:00
| 19:00
Layerjeva hiša

Bibi Erjavec: Portret entropije / Portrait of Entropy

6 kemigramov

16. 1.-2 .4. 2021

Galerija Mahlerca, Layerjeva hiša

...

Galerija je trenutno odprta:
od ponedeljka do petka med 17. in 19.,
v sobotah med 11. in 13
in po dogovoru.
...

Portreti entropije je fotografski projekt izdelan v okviru predmeta fotografija na ALUO pod mentorstvom Petra Raucha. CIlj avtorice je bil “portretirati” kemično reakcijo med njenim nastankom. Na uničen fotografski papir je nanesla različne variacije kislin in baz, jih pustila burno reagirati 5 minut, nato pa papir razvila v domačem razvijalci-kafenolu. Nastali produkt je serija kemigramov, na katerih je ujetih pet minut kvantnega kaosa kemijske reakcije, količina informacij, ki jih ni zmožna procesirati nobena obstoječa naprava.

Kljub njeni neskončni kompleksnost pa v popolnoma naključnih oblikah morda vidimo nam znane podobe-rentgensko sliko stegnenice, satelitsko sliko otočja, zvezdno meglico, staro, skoraj popolnoma zbledelo fotografijo, na kateri je ostala le še rahla slutnja človeške figure ... S projektom avorica združuje kemijo in umetnost in čez preprosto reakcijo nevtralizacije na fotografskem papirju prikazuje vzemirljiv portret vesoljnega nereda-entropije in naše navade, da v samobrambi pred hladnih, nepojemljivih podobah sveta v njih slutimo več.

Bibi Erjavec je slovenska umetnica in znanstvenica. Leta 2019 je zaključila magisterij iz organske kemije, trenutno pa zaključuje podiplomski študij ilustracije na ALUO. Deluje na področjih stripa, ilustracije, animacije, konceptne ilustracije, skulpture in video iger, v svoja dela pa rada vključuje elemente humorja, zgodovine in znanosti. V preteklem letu so bila njena dela med drugim razstavljene na slovenskem bienalu ilustracije v Cankarjevem domu (Gobji Dvor), na študentski panorami Animateke in v sklopu perspektivnih mladih umetnikov ulične galerije TAM TAM (Codebreakers) v atriju narodne galerije in kongresnem trgu (Kofetarica), ter v kratkem v Mali galeriji (Arsenic Green).

Video: Hanna Juta Kozar in Maša Pirc / Layerjeva hiša
COVID-19
Zaradi trenutne epidemiološke situacije se iz dneva v dan spreminjajo pravila izvajanja razstavne dejavnosti. Sledite nam na družvenih omrežjih.
Spletni kanali:

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila