Bienale tekstilne umetnosti

sreda, 31. 05. 2023
- četrtek, 10. 08. 2023
Teja Šter: Pravica do Sonca // Klet Mestne hiše, Kranj

SPLETNA STRAN BIENALA // WEBPAGE OF BIENNIAL

 

Bienale tekstilne umetnosti BIEN 2023 povezuje štiri slovenska mesta, Kranj, Škofjo Loko, Jesenice in Novo Gorico. Letošnja osrednja tema umetniškega dogodka je “sonce”. Mit, legenda, sveto. Tisto, ki ustvarja senco. Ključen element našega propada in preživetja. Energija in vir. Razlog za druženje, srečanje, skupnostno ustvarjanje s tekstilom. BIEN predstavlja čez 100 umetnic, umetnikov in kolektivov, študentskih produkcij in sodelujočih na BIEN simpoziju. Umetniški projekti na bienalu so nam lahko v navdih in opomin. Raziskujejo nevarnosti, ki jih prinaša naraščajoča okoljska in podnebna kriza. Poudarjajo pa tudi prijetne lastnosti toplote, rasti in omogočanja, ki izvirajo iz naše najsvetlejše zvezde. Odrast in rast, končni posledici našega ambivalentnega odnosa do sonca, sta v ospredju razmislekov razstavnih projektov in organiziranega programa delavnic, pogovorov in dogodkov.

BIEN skozi tekstilno umetnost, oblikovanje in krajinsko umetnost razmišlja o dediščini, ohranjanju in trajnosti. V obliki razstav, sodelovanj, delavnic in strokovnega programa BIEN razvija platformo za raziskovanje tekstilne kulture in umetnosti. Črpa iz biološke, geološke in arheološke danosti prostora, okolja, identitet, industrijske kulture in tradicionalnih znanj ter oblikuje nove sodobne izraze. BIEN je pobuda Zavoda Carnica iz Kranja, ki bienale organizira skupaj z Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani in Fakulteto za dizajn, samostojnim visokošolskim zavodom, ter številnimi partnerji. Med drugimi je letos BIEN moči združil s kolektivom Oloop, ki pripravlja program delavnic Preplet ter okroglo mizo o družbenem pomenu tekstilnih skupnosti.

Umetnost in skupnost. Ustvarjanje pomenov in praks tekstilne kulture, v kateri sta ponavljanje in trajanje neločljivo povezana koncepta. Vabimo vas, da to poletje raziščete počasno umetnost.

 

ODPIRALNI ČASI GALERIJ V KRANJU

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila