Maria Varela, Konstantinos Gkarametsis, Iason Pantazis

BIENALE ZAHODNEGA BALKANA

petek, 30. 07. 2021
- četrtek, 2. 09. 2021
Mergentalerjeva ulična galerija
Trije projekti so del vsakoletne skupnostne serije bienala Zahodnega Balkana Art Pluriverse, katere namen je dvigniti nesnovno kulturno dediščino in opolnomočiti tekstilne skupnosti v praksi na območju Balkana z dokumentiranjem njihove umetniške dediščine in znanja na odprt, izobraževalni in participativni način.
Kuratorke: Aartemis Papageorgiou, Mariana Ziku, Elli Leventaki, Katerina Zachou
Maria Varela: Vse ptice (2021)
Umetniško delo je sodelovanje umetnice Marie Varela s skupnostjo žensk Di Moulieri (od žensk v vlaškem narečju) pri ustvarjanju ročno tkanega ogrinjala. Ženske so si iz zanj izbrale najljubše vzorce. Vzorci se v Metsovu imenujejo “ptice”. V kombinaciji vseh tradicionalnih ptic je nastal nov unikatni dizajn, ki pripoveduje zgodbe žensk, ki so sodelovale pri njegovem nastanku. Ogrinjalo navdihujejo moška tradicionalna oblačila. Ženske nosijo tradicionalno moško ogrinjalo, okrašeno z vzorci, ki so jih za njih tkale njihove matere, in so fotografirane na ulicah Metsova.
Maria Varela je umetnica, ki se v sodelovanju z ženskimi skupnostmi osredotoča na kreativne aplikacije novih tehnologij, vizualizacijo tekstilnih podatkov in izdelavo. Svoje delo je predstavila na številnih razstavah v Grčiji in v tujini. Leta 2021 jo je nagradil Tajvanski muzej likovne umetnosti Taoyuan.
Konstantinos Gkarametsis: Text _( f ) _iles (2020)
V sodelovanju z obrtno šolo Rizarios.
Text _( f ) _iles raziskuje možnosti tradicionalnih mrež in motivov skozi vidik digitalne matrice, da bi ustvaril povezavo med digitalnimi in fizičnimi obrtnimi deli. Projekt je bil navdihnjen z retro računalniškimi igrami, slikovnimi pikami, slikami v družabnih omrežjih in tradicionalnimi vzorci vezenja, sestavljen iz vrste HTML in CSS kode, vnesene v besedilne datoteke. Spletni brskalnik bere datoteke, upodablja in prevaja besedilo v vidne slike. Tako kot brskalnik bere algoritem za ustvarjanje vsebine, podobno obrtnik bere in prevaja algoritem za ustvarjanje novega obrtnega dela.
Konstantinos Gkarametsis aka GRAAM je multidisciplinarni vizualni umetnik, oblikovalec in pedagog. Magistriral je na področju digitalne umetnosti na Atenski šoli za likovno umetnost.
Iason Pantazis: Art Pluriverse Virtual Space (2020)
v sodelovanju z Arhitekturno šolo Univerze v Ioannini.
Študenti Arhitekturne šole Univerze v Ioannini so v okviru predmeta “Prostorske predstavitve – Digital II -Ekipa B” zasnovali virtualni prostor za sestanke za razstavo Art Pluriverse bienala Zahodnega Balkana. Udeleženci so temeljito raziskali obliko in pomen simbolov na balkanskih tekstliijah ter oblikovali avatarje, vzorce in prostore na podlagi dipolov teh simbolov.
Iason Pantazis je vodilni arhitekt v oblikovalskem studiu Topotheque in trenutno poučuje na šoli za arhitekturo Univerze v Ioannini. Je direktor digitalnega inovacijskega centra Ioannina in vodja prostorskega oblikovanja na bienalu zahodnega Balkana. Iason je magister znanosti iz naprednega arhitekturnega oblikovanja na univerzi Columbia v New Yorku, kjer je študiral kot Fulbrightov štipendist.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila