Satya Pene, Ajda Rep, Timotej Rosc, Hana Tavčar

cave_me [Študentska umetniška rezidenca πr kvadrat x BIEN 2021]

torek, 18. 05. 2021
| 19:00
Galerija Mahlerca
cave_me je skupinsko interdisciplinarno delo štirih podiplomskih študentov Univerze v Ljubljani; Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter Naravoslovnotehniške fakultete. V delu, ki bo razstavljeno v galeriji Mahlerca, razmišljajo o prostorskih principih ter povezujejo medije, v katerih primarno delujejo – keramiki in tekstilu. Projekt študentske rezidence povezuje tudi razstavo kinetične keramike πr kvadrat in bienale tekstilne umetnosti BIEN 2021.
Ni redkost, da umetniki poskušajo združiti nezdružljive materiale, jih pa redko uspejo zares združiti. Štirje študenti, dve študentki tekstila (Ajda Rep in Hana Tavčar) in dva študenta unikatnega oblikovanja (Satya Pene in Timotej Rosc) so soočeni z nalogo, da ustvarijo skupno intervencijo v Galeriji Mahlerca v Layerjevi hiši. V njej morajo združiti svoja znanja o obnašanju tekstila in keramike v novo, smiselno celoto. Tekstil v obliki, kot ga poznamo, ni združljiv s keramiko, razen če je sestavljen iz keramike, še manj pa je združljiv s surovo glino, simbolom krhkosti, trdosti (a ne trdnosti), togosti in krušljivosti – na kratko – splošni nestabilnosti. Zato se zdi delo že v naprej usojeno uničenju. Študentje sledijo materialu in njegovim lastnostim, njihova rešitev naloge je logična. Destrukcija. Celoten prostor oblečejo v tkanino, kot je to počel slaven umetniški par Christo in Jeanne Claude, nato pa ga prepojijo s tekočo glino. Ustvarijo glineno votlino, zatohlo vlažno jamo, v kateri bi bila uporaba maske obvezna, tudi če bi bili leta 2018. S tem ustvarijo nekakšen zeitgeist. Obiskovalci, ki se bodo sprehodili skozi prostor, bodo s svojo hojo in premikanjem povzročili destrukcijo umetniškega dela, povzročili, da bodo okruški gline padali na njihova ramena in lase, jih odnesli s seboj domov, z vsakim odkruškom pa se bodo v ozadju razkrile originalne stenske poslikave v prostoru. Da kosi gline obiskovalcem padajo na glavo, je študentom popolnoma vseeno, da izstopamo iz galerije umazani, prav tako. Votlina je kot maternica ali pa kot želodec, iz njiju nič ne pride čisto, v osnovi smo ustvarjeni, da smo umazani in zamazani ter da nam je zato vseeno. Njihovo votlina, ki ji z naslovom “cave_me” dodajo akcijo, glagol “povotlinjenja” je ultimativna primitivnost, prvotni svet, drug svet, mogoče normalen svet, ki pa je drugje, tu ga ni, saj je ta svet popolnoma nenaraven. Živimo v svetu, ki si ga nihče ne želi in predstavlja takšnega, kot v resnici je, zaprti in utesnjeni. Najbolje, da stopimo v jamo in zadihajmo s polnimi pljuči.
- Nina Koželj
Satya Pene (1995) je podiplomska študentka ALUO, smer Unikatno oblikovanje stekla in keramike. Diplomirala je s področja keramike pod mentorstvom prof. Mirka Bratuše na Pedagoški fakulteti, smer Likovna pedagogika ter v okviru izmenjave raziskovala v mediju porcelana na Kunstuniversität Linz. Trenutno preučuje in povezuje področje keramike z grafiko in tekstilom.
Ajda Rep (1996) je podiplomska študentka NTF, smer Oblikovanje tekstilij in oblačil. V letu 2019 je diplomirala s temo upcyclinga ter uporabe recikliranih materialov pri izdelavi tekstilnih izdelkov in igrač za otroke. Ukvarja se tudi z ilustracijo in grafičnim oblikovanjem.
Hana Tavčar je magistrska študentka NTF, smer Oblikovanje tekstilij in oblačil. Prvostopenjski študij je zaključila na ALUO, smer Slikarstvo. Izpopolnjevala se je tudi na HSLU v Luzernu, Švici (smer Ilustracija).  Svoj študij in raziskovanje usmerja predvsem v oblikovanje tekstila, ustvarja pa tudi na polju risbe in grafike.
Timotej Rosc (1998) zaključuje študij na ALUO, smer Unikatno oblikovanje. Do svojega dela pristopa eksperimentalno, raziskuje keramiko, steklo in njune meje, skulpturalni pristop pa združuje z modo in kostumografijo. Kot kostumograf deluje v gledaliških predstavah in filmu. Razstavljal je mdr. na ljubljanskem Trienalu keramike UNICUM 18 in na milanskem trienalu Broken Nature.
Več o BIEN 2021
Produkcija: Zavod Carnica
Sofinancira: Mestna občina Kranj

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila