Neža Agnes Momirski
petek, 15. 04. 2016
- petek, 6. 05. 2016
Neža Agnes Momirski: Clairvoyant humans
Razstava intermedijske umetnosti
Stolp Škrlovec, Kranj
15. april - 6. maj 2016
Odprtje razstave: petek, 15. april, ob 20h
Voden ogled z avtorico: sreda, 4. maj, ob 18h
Razstavljena dela, risbe, filmi in instalacije, gledalca seznanijo s hiper-prisotnostjo tehnologije v modnem in notranjem dizajnu, ter razgalijo psihološka stanja posameznika v razmerju do njega. Znotraj virtualnih pokrajin se združujejo naši duhovni, digitalni in imaginarni svetovi, saj se danes komunikacijska tehnologija uporablja kot svojevrstna naprava za transformacijo osebnosti. V razstavljenih delih avtorica uporabi estetiko notranjega, modnega in digitalnega dizajna ter tehnoloških prvin v prevpraševanju psiholoških motivacij uporabnika. Obiskovalcem razstavljena dela postavijo vprašanje, ali so te naprave/objekti zgolj estetske oblike in tehnološki znaki ali pa so portali v onostranskost in druge dimenzije. Hkrati jih izzove, da začnejo premišljevati o njihovi funkciji ter vplivu na posameznikovo psiho in notranje svetove. Visoko oblikovan in reguliran svet pusti psihološke odpadke v podzavesti, kar sproži anksioznost in željo po nadzoru časa in prostora. V raziskovanju prepletenosti racionaliziranih/oblikovanih in subjektivnih svetov, želi avtorica poudariti podobnost med duhovnimi in digitalnimi načini komunikacije. Tako komunikacijska tehnologija kot okultna orodja za komuniciranje imajo namreč dve jasni stični točki: odsotnost človeka in komunikacija z dematerializiranimi bitji.
Razstava je pospremljena s kratkim filmom Affinit in vizualnimi vsebinami, ki preučujejo, kako objekti, vizualna estetika in cinematična naracija vplivajo na dojemanje realnosti in samoidentitete. Vizualije poudarjajo pogojevane reakcije, ki jih od nas terjajo objekti in hkrati zaobjamejo našo željo po dematerializaciji, po potopitvi v senzualne izkušnje, pri čemer uporabljeni objekti igrajo vlogo posrednikov.
Filmska glasba s popačenimi vokali, ki spremlja razstavo, je izdelek neoklasičnega tria Sontag Shogun (Brooklyn), s katerimi umetnica sodeluje že od leta 2013. Plastenje digitalnih in analognih zvokov simulira razkorak med fizično in virtualno resničnostjo prikazano v filmih.
Sabina Janićijević
Neža Agnes Momirski je intermedijska umetnica, ki živi in deluje na Nizozemskem ter v Ljubljani. Diplomirala je iz likovne umetnosti (Willem de Kooning Academie, Rotterdam), in magistrirala iz filma in kiparstva na Royal College of Art v Londonu (2014). Razstavlja v mednarodnem prostoru, med drugim v De Pont Museum (Tilburg, NL), Alicante Museo (Španija), UAUU Galerija (Ljubljana), Kunstinzight (Rotterdam), Goethe-Institut (Rotterdam), Picture This (Bristol), Pump house Gallery (London), in drugje. V svojem delu raziskuje razkorak med virtualnim in materialnim, ter prepletenost digitalnih in duhovnih virtualnih svetov. V sodelovanju z igralci, glasbeniki in filmarji ustvarja prostorske inštalacije ter filme, ki prikazujejo tesnobo v le-tem razkoraku ter distopične svetove v tehnološki prihodnosti.
Galerija Stolpa Škrlovec je odprta med tednom od 12h do 18h, ob sobotah od 10h do 12h, ob nedeljah je zaprta.
Razstavo je omogočil Mondriaan Funds.
Naslovna slika: stil iz filma Hiraeth

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila