David Almajer in Eva Berce

David Almajer in Eva Berce: Mikro svet, gmote, lupine

četrtek, 11. 04. 2019
| 19:00
- sobota, 4. 05. 2019
Galerija Mahlerca in kavarna Layerjeve hiše

David Almajer v kavarni Layer razstavlja fotografije raznolikih glazur pod mikroskopom. S tem razkrije prostemu očesu skrite lepote keramičnega sveta. Glazure pod mikroskopom spominjajo na oddaljene galaksije, planete, ozvezdja ali kristalne tvorbe, ki nastajajo ob končni reakciji žganih materialov. Razstava podaja globlje razumevanje materialov in naravnih procesov, ki so vpleteni v proces izdelovanja keramike.

Eva Berce v galeriji Mahlerca razstavlja svetlobne objekte in okrasne predmete za dom. Njihova zgodba preko igre svetlobe in glazur pripoveduje o zemlji, zvezdah, o nastajanju in uničenju. Organske in lupinaste strukture z arhaičnim pridihom v sodoben prostor prinašajo občutek večnosti.

 

 

Odprtje razstave bo v okviru Festivala keramike Kroginkrog.

 

David Almajer in Eva Berce v zadnjem desetletju delujeta pod lastno blagovno znamko Flamma stoneware. David Almajer je vsestranski ustvarjalec in raziskovalec materialov preko katerih gradi svoj umetniški izraz. V zadnjem desetletju se posveča predvsem keramiki, ki jo dojema kot igro oblik, materialov in žganja. Izdeluje uporabno keramiko z izrazito artistično noto in oblikuje keramične objekte za končne naročnike. Poleg oblikovne dovršenosti išče vedno nove izzive v kombinacijah materialov iz katerih razvija lastne glazure. Uči se iz narave in njenih procesov, v tem aspektu veliko pozornosti namenja elementu ognja, kar ga vodi v raziskovanje lesenožgane visokotemperaturne keramike in gradnje različnih peči. Materiale, ki jih pogosto nabira v okolici, s procesom oblikovanja in žganja preobrazi v svojevrstne predmete in jim tako vdahne nov smisel.

 

Eva Berce je po izobrazbi kulturologinja in antropologinja. Z oblikovanjem keramike se ukvarja več kot deset let. Skozi keramiko odkriva svoj notranji svet, ki je poln idealov, iluzij, fantazij, čarobnosti in je pogosto v nasprotju z zunanjim svetom. Izdeluje predvsem uporabne predmete za dom, ki so pogosto na meji med eleganco in pravljičnostjo. V procesu ustvarjanja išče dialog med materiali in lastnim čutom za estetiko. Keramiko doživlja kot sintezo temeljnih elementov: zemlje, vode, zraka in ognja. Zadnja leta prav tako kot David nabira materiale v naravi in raziskuje žganje keramike na drva. Igra obvladovanja in usmerjanja ognja jo ponese v neke vrste meditacijo, izjemno sproščujoč in obenem spoznaven proces, ki spodbuja zavedanje prisotnosti v trenutku tukaj in zdaj.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila