četrtek, 20. 10. 2016
Layerjeva hiša
DELAVNICE KERAMIKE
Polni smo. Dodajamo termin za tečaj - petki od 28. 10. do 18. 11. Prijave: info@layer.si
Mentor: David Almajer
ArtFlamma: https://flammastoneware.com/
Opis:
Z oktobrom začenjamo z dolgo pričakovano delavnico keramike. Keramični izdelki, od vrčev, skodelic, žlic, skled, pepelnikov in drugih uporabnih izdelkov bodo lahko delo vaših rok. Na delavnici keramike se boste seznanili z osnovami uporabe gline in glazure ter uporabnimi ter estetskimi vidiki sodobnega oblikovanja.
ODPRTE URE
Prvi četrtek, 20. oktobra, ste vabljeni na ODPRTE URE keramike. Gre za brezplačno delavnico, kjer se spoznate z osnovami in se v umetnost izdelovanja keramike šele zaljubite.
TEČAJ KERAMIKE
Ko ste v keramiko zaljubljeni pa je čas za trdo delo. Tečaj keramike se nadaljuje v četrtek, 27. oktobra ob 17. uri, traja pa 4 četrtke. Cena tečaja je 85 € (ddv všet, prav tako ves material). Število delavničarjev je omejeno na 6 oseb. Če bo interesa več, bomo odprli nov termin.
RAKU, TRADICIONALNO LONČARSTVO
V soboto, 19. novembra, ob 13. do 18. ure na terasi Layerjeve hiše žgemo izdelke v atraktivni raku tehniki. Poskrbljeno bo za kuhano vino in kostanj pa tudi glasbo in druženje, saj gre za predvečer obletnice rojstnega dneva našega hišnega patrona Leopolda, ki bi, če bi bil večen, praznoval 264 let.
TERMINI:
četrtek, 20. 10., ob 17. uri - odprti četrtek, brezplačna delavnica keramike
četrtek, 27.10., ob 17. uri  - tečaj, 1. del
četrtek, 3. 11., ob 17. uri  - tečaj, 2 . del
četrtek, 8.11., ob 17. uri  - tečaj, 3. del
četrtek, 17. 11., ob 17. uri  - tečaj, 4. del
sobota, 19. 11., ob 13. uri - raku tehnika, brezplačen dogodek
Cena tečaja:
85 € po osebi (davek vštet)
KER JE ŠTEVILO OSEB NA VSE AKTIVNOSTI OMEJENO, VAS PROSIMO, DA SE NA ODPRTE URE, TEČAJ IN RAKU PRIJAVITE NA info@layer.si
RAKU
Raku je zvrst tradicionalnega japonskega lončarstva. Izdelki žgani v raku tehniki se uporabljajo in so zelo cenjeni predvsem pri čajnih obredih (predvsem chawani - skodelice za čaj), katerih tradicija se je na Japonskem razvijala znotraj zen budizma, od tu izhaja globok spiritualni pomen obreda in vanj vpletenih predmetov. Za raku izdelke je značilna ročna izdelava (ponavadi brez vretena) in njihova poroznost, ki je rezultat žganja pri nizkih temperaturah. Bistvo tehnike raku je v tem, da se izdelke iz peči odstrani, ko so še vedno žareči. V tradicionalnem japonskem procesu se žareče izdelke nato pusti na zraku, da se hitro ohladijo. Pri čemer nastanejo razpoke v glazuri.
Tehnika raku je bila vesternizirana in po svetu velja za eno najbolj zabavnih vrst žganja keramike. Na zahodu je raku poznan kot tehnika žganja keramike, pri kateri se žareče izdelke položi v zaboj napolnjen z žaganjem, listjem, časopisom ipd., pri čemer se dim ujame v razpoke, ki nastanejo zaradi temperaturnega šoka. Izdelki žgani v raku tehniki imajo na zahodu bolj dekorativen namen, ki ni povezan z neko kulturno tradicijo ali obredom kot na Japonskem.

 

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila