sreda, 28. 09. 2016
Stolp Škrlovec
Septembrske srede v Layerjevi hiši posvečamo Afriškemu kontinentu. Dotaknili se ga bomo iz različnih perspektiv in vam ponudili večere raznolikih žanrov in idej. Štirje večeri bodo tako namenjeni vsem, ki vas zanima družba in zgodovina ter spremembe, ki narekujejo ritem življenja na tej pisani celini. Obiskali nas bodo posamezniki, ki so iz vsakemu lastnih vzgibov odšli v Afriko in nam pokazali, kako jo doživljajo sami.
Celoten program si lahko ogledate na tej povezavi.
Dobrodelni večer: Humanitarne odprave študentov medicine 
Študentje Medicinske fakultete v Ljubljani so se v okviru humanitarno medicinskih odprav že več let odpravljajo v Afriko. Pred nekaj leti so obiskali Kenijo, kamor se odpravlja tudi letošnja odprava študentov. Na večeru si bomo ogledali dokumentarni film “Malavi – tam, kjer je srce doma” (režija: Matej Pal), nato pa bo sledil pogovor s člani medicinskih odprav, ki so v Afriki že bili ter tistimi, ki se tja šele odpravljajo. Večer bo namenjen tudi zbiranju sredstev za odpravo v Kenijo.
Poznate Kenijo?
Kenija je obmorska država v Vzhodni Afriki s 44 milijoni prebivalcev, ki se sporazumevajo v angleščini in swahiliju. Država velja za naravni paradiž in deželo kontrastov, prazgodovinsko zibelko človeštva in zakladnico izumirajočih živalskih vrst. Naša odprava gre v vas Majiwa, ki leži na jugozahodu Kenije in je 100 km oddaljena od večjega mesta Kisumu. Velja za dokaj razvito afriško državo, vendar pa znotraj države obstajajo velike razlike. Pod pragom revščine živi 43 % prebivalcev Kenije, predvsem v ruralnih predelih. Prebivalstvo je mlado, saj je pričakovana življenjska doba le 62 let v primerjavi s Slovenijo, kjer živimo v povprečju 78 let. Umrljivost dojenčkov je okoli 50 smrti na 1000 živorojenih, kar je približno 25-krat več kot v Sloveniji. V Keniji se še vedno spopadajo z zdravstvenimi stanji, ki jih v razvitem svetu skoraj ne srečujemo več. Pomembno težavo predstavljajo tudi nalezljive bolezni (malarija, HIV, pljučnice, driska … ), podhranjenost otrok in kronične rane.
Namen odprave deklet:
V Keniji bomo lokalnemu prebivalstvu nudile osnovno zdravstveno oskrbo in zdravstvene potrebščine ter finančno pomoč težje bolnim, ki bodo potrebovali zdravljenje v bolnišnici. Izobraževale jih bomo o osnovnih higienskih ukrepih za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni, ki so v revnih predelih še vedno eden izmed vodilnih vzrokov umrljivosti, in o pomenu ustrezne prehrane in pitne vode. Z delom na odpravi bomo pridobile znanje in izkušnje, ki jih bomo poskušale v čim večji meri prenesti v svoje delo v Sloveniji. Od blizu pa se bomo seznanile s specifičnim področjem tropske in potovalne medicine, ki postaja z razmahom potovanj čedalje pomembnejša veja medicine tudi pri nas.
Večer se začne ob 20. uri v Stolpu Škrlovec in traja 90 minut.
Obisk celotnega cikla sredinih večerov je brezplačen, že s prvo sredo pa bo na voljo nabirka za humanitarno odpravo v Kenijo.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila