Jasmin B. Frelih
sobota, 24. 09. 2016
- četrtek, 20. 10. 2016
Mergentalerjeva

Jasmin B. Frelih: Drobne ideologije / Tiny Ideologies
24. 9. - 20. 10. 2016
Mergentalerjeva
Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAMa v Kranju

Odprtje: sobota, 24. september, ob 11. uri

Pri razstavi Jasmina B. Freliha gre za premierno salvo projekta Tiny Ideologies (Drobne ideologije), ki bo raziskoval sodobno globalno krajino književnosti, umetnosti, medijev in založništva.
Štirinajst kratkih zgodb se bo skušalo izviti iz svojega staromodnega bivanja na knjižnih policah in svoje bistvo razkropiti v digitalni prostor.
Komunicirati po vseh kanalih.
Nagovarjati vsa občinstva.
Avtor zgolj kot organizacijski princip prenosa, kaprica intervencije.
Vsebina? Je v digitalnem prostoru vsebina sploh še pomembna? Ekonomija pozornosti zahteva samo tvoj klik, ne tvojega časa. Literatura ne more tekmovati s tehno-norostjo instantnih, nenehnih, neskončnih vsebin. Vsako minuto se nekje na spletu, v oblaku, v kleti nekega gromozanskega skladišča, zgradi nova knjižnica. Toda literatura ni zgolj informacija.
Je tudi čutnost.
Skupnost.
Odnos do sveta.
Zato ne sme zbledeti niti v okoljih, ki so ji sovražna.
Sodobni svet je v pretežni meri sestavljen iz izpeljav vsebine. En sam dogodek se v trenutku razkropi na milijone naprav, pred milijone oči, in se pred končno pozabo odvije še neštetokrat – na zaslonih, skozi pripoved, v spominu človeštva. Vsaka stvar generira odmeve, vsak podatek je zabeležen, ovrednoten, izpeljan znova in znova v vedno drugačnih tehnoloških in družbenih kontekstih. To je zgodba civilizacije. Tako civilizacija raste.
Z izpeljavo napravimo, da nekaj zamišljenega ali danega postane dejstvo.
V projektu je zamišljenih in danih štirinajst zgodb, ki bodo z izpeljavo – prevodno, čutno, tehnično in umetniško – postale nove zamišljenosti in nove danosti, nova dejstva za nove odmeve.
Razstavljene so naslovnica e-knjige Tiny Ideologies in naslovnici dveh kratkih zgodb. 8. februarja 2017 bo petnajst naslovnic viselo v neštetih strežnikih širom sveta in v galeriji Layerjeve hiše. Če si vizualni umetnik in bi želel iz zgodbe izpeljati svojo, piši avtorju na jasminbfrelih@gmail.com.

Avtor:
Jasmin B. Frelih (1986, Kranj) je avtor romana Na/pol (Cankarjeva založba, 2013), prejemnika Nagrade za najboljši literarni prvenec 2013 in Evropske nagrade za književnost 2016, in zbirke kratkih zgodb Ideoluzije (LUD Literatura, 2015).
V svojih delih raziskuje obstoj posameznika znotraj čustvenih, družbenih in civilizacijskih stanj in svetov, ki ga presegajo.

+++

Mergentalerjeva ulična galerija je umetniški projekt, pri katerem sta moči združili družba TAM-TAM in Layerjeva hiša. Prvi skrbijo za pestro in urbano okolje z ljubljansko TAM-TAMovo Ulično galerijo na Vegovi ter drugimi družbeno odgovornimi projekti, drugi predstavljajo stičišče kulturnega in družabnega dogajanja v gorenjski prestolnici. Umetnost na ulični galeriji pred pragom Layerjeve hiše bo vsak mesec zaznamoval in predstavil nov avtor, vsak s svojim slogom in izraznostjo.

www.layer.si
www.tam-tam.si

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila