Dvocikel ⨂ Trio A cuerdas

sobota, 27. 11. 2021
- sobota, 4. 12. 2021
Layerjeva hiša
Umetniška rezidenca: 27. 11.–4. 12. 2021
Koncert v Layerjevi hiši/Stolpu Škrlovec: 3. 12. 2021 ob 20h
Vstopnine ni. Koncert bomo izvedli v skladu z aktualnimi omejitvami NIJZ za kultune prireditve.
Trio A Cuerdas je glasbeno-plesni projekt, ki flamenko združuje s tradicijo Balkanskega in Iberskega polotoka. Svojo melodičnost črpa iz strun Petre Onderufove, jazz violinistke slovaškega rodu. Melanholičen glas Marte Kolega flamenko predstavi s slovanskim melosom, močno prisotna ritmika in čustvena nota pa se zlijeta v plesu Mitje Obeda, ki glasbo dopolnjuje s svojo pripovednostjo in virtuoznostjo flamenko udarcev. Petrina naravna zmožnost jazz improvizacije nas odvede v hipnotično sozvočje v dialogu s plesalcem in glasom. Zavezani tradiciji raziskujejo zvočno podobo in ritme, ki povezujejo oddaljene kraje in trenutke.
Marta Kolega – glas, ploskanje
Petra Onderufova – violina, looping machine
Mitja Obed – ples, cajon, kastanjete, looper
Marta Kolega je umetnica, ki jo enako inspirira tradicija epskega pripovedništva kot poezija, ljudsko petje in sodobna vokalna improvizacija. Preučevala je različne tipe balkanskega petja. Leta 2018 in 2019 je v Sevilli in Granadi pridobivala znanje flamenko petja s pevko Alicio Acuña in pevcem Sergiom El Coloraom. Izbrana je bila za ekipo One Beat Balkan leta 2019 in 2020, istega leta komponira glasbo za lutkarsko predstavo “Tonko i muore”. Je ustanoviteljica in vodja umetniškega centra Uarti na otoku Ugljan, kjer organizira festivale, koncerte in umetniške rezidence z umetniki iz Evrope in ostalega sveta.
Petra Onderufová je slovaška violinistka, ki pri svojem igranju združuje različne glasbene stile, osvojene na svoji izobraževalni poti. Sposobnost improvizacije in kompozicije je izpopolnjevala na Konzervatoriju za jazz v Celovcu. Sedaj tam nadaljuje  študij jazz kompozicije. Nastopa in ustvarja z Wild Strings Trio, Petra Onderufova Quartet, Trio A Cuerdas, v gledališču, plesnih predstavah in z različnimi priložnostnimi in avtorskimi projekti po celi Evropi.
Mitja Obed je flamenko plesalec, ki sodeluje z različnimi domačimi in tujimi umetniki. Med novejšimi projekti so Dictarot (premiera Ljubljana, 2021), Imagen (premiera Sevilla, 2020), Vacio en multitud (Zagreb. 2020), Brave New World (Madrid 2019), A Cuerdas (Zagreb 2018), poleg tega pa je tudi avtor in plesalec predstav Box in uPoGiB ter soavtor predstav Metamorphosis, (Ni)sem, Trenutek in drugih. Je umetniški vodja cikla koncertov Espacio flamenco, ki poteka na partnerskih lokacijah Kranj – Ljubljana – Zagreb.
– o –
DVOCIKEL, cikel koncertov in glasbenih rezidenc
Dvocikel raziskuje organizacijske in glasbene možnosti ter izhaja iz želje, da glasbeni publiki predstavi drugačno koncertno izkušnjo, glasbenikom ponudi prostore za ustvarjanje in jih vzpodbudi k povezovanju različnih avtorskih izrazov, v domačem glasbenem prostoru pa se nadeja sprožanja novih zamisli. Dvocikel poganja Layerjeva hiša, podpira pa ga Ministrstvo za kulturo RS.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila