Dvocikel: Širom & Yoshio Machida (v Švicariji, MGLC Ljubljana)

sreda, 18. 10. 2017
Švicarija

Dvocikel in MGLC predstavljata:

ŠIROM (SI) & Yoshio Machida (JP)

Glasbena rezidenca: Layerjeva hiša, 9. - 15. oktober
Koncert v Ljubljani: Ustvarjalni center Švicarija, 18. oktober, ob 20. uri; vstopnina: 6 EUR
Koncert v Kranju: Stolp Škrlovec, 19. oktober, ob 20. uri; vstopnina: 5 EUR

Rezervacije vstopnic: rezervacije@layer.si

Drzna zvočnost bo na glasbeni rezidenci v kranjski Layerjevi hiši prepletla glasbo slovenske zasedbe Širom in japonskega glasbenega umetnika Yoshia Machide. Neponovljiva koncerta, ki bosta sledila po tedenski rezidenci, se imata zgoditi 18. oktobra v obnovljenih prostorih znamenite Švicarije novega ljubljanskega ustvarjalnega centra, ki pod okriljem MGLC (Mednarodni grafični likovni center, Ljubljana) uvaja umetniške rezidence in pripravlja bogat javni program, ter 19. oktobra v intimnem vzdušju stolpa Škrlovec v Kranju.

ŠIROM (SI)

Zasedba, ki velja za eno bolj inovativnih v slovenskem glasbenem prostoru zadnjih let, je s svojim drugim albumom Lahko sem glinena mesojedka oblikovala zven, ki hodi po robu med arhaičnim in sodobnim. Širom se sprehaja, drobi in plasti v številnih zvočno znanih, evokativnih, žanrsko zasenčenih prostranstvih, skozi katere se drobijo, pršijo in raztapljajo glasbeni odtenki številnih tradicij, žanrov, zgodovin in prostorov. Ti so v glasbi Širom vedno nakazani, prisotni v zvenu, v melodijah, v ritmih in v dromljanjih, a hkrati zastrti z izjemno osebno zvočno govorico tria, ki je razpeta med kleno strukturo in krhko odprtostjo.
Najnovejši album so izdali pri eni trenutno najuglednejših evropskih založb za etno glasbo Glitterbeat. Širom sestavljajo glasbeniki z različnih koncev Slovenije, iz Prekmurja, s Tolminskega in s Krasa, njihova raznolika glasba pa je posledica številnih zvočil, ki jih igrajo: Iztok Koren – banjo, tristrunski banjo, bas boben, tolkala, cevni zvonci, balafon, zvočila; Ana Kravanja – violina, viola, ribab, cünbüs, balafon, ngoma boben, mizmar, zvočila, glas; Samo Kutin – lira, balafon, enostrunski bas, obročni bobni, brač, gongoma, mizmar, zvočila, glas.

http://siromband.si/
http://glitterbeat.com/artists/sirom/

Yoshio Machida (JP)

Yoshio Machida je japonski zvočni in vizualni umetnik. Zvočilo, ki se ga Machida v svojem glasbenem izrazu poslužuje, je jekleni boben (steelpan), njegov improvizacijski slog pa izhaja iz tradicije indijske glasbe. Gre za unikaten, valujoč in poetični slog, v katerem Machida briljira. The Wire je zapisal, da se umetnik z njim rokuje “inteligentno in tankočutno”.
Na umetniški univerzi Tama v Tokiu je Machida študiral minimalizem v umetnosti, glasbi in filmu. V času svojega ustvarjanja je realiziral 12 solo albumov, 10 skupinskih albumov in številna sodelovanja. Udeležuje se umetniških in glasbenih festivalov, predvsem v Evropi in na Japonskem ter vodi založbo Amorfon, ki izdaja njegove ter albume unikatnih in talentiranih umetnikov, med njimi ŠIROM. Leta 2009 je oblikoval zvočni design in kompozicije za razstavo umetniškega nakita slovitega francoskega podjeta Van Cleef & Arples.

http://www.yoshiomachida.com/
https://youtu.be/ngjJs0_ht3U

– – –
Produkcija: Zavod Carnica, Društvo Kreatura Moonlee
Soprodukcija: MGLC Ljubljana, Prešernovo gledališče Kranj
Sofinancerji: Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Kranj
www.dvocikel.si
www.layer.si
www.moonleerecords.com
www.mglc-lj.si

DVOCIKEL, cikel koncertov in glasbenih rezidenc

Dvocikel raziskuje organizacijske in glasbene možnosti ter izhaja iz želje, da glasbeni publiki predstavi drugačno koncertno izkušnjo, glasbenikom ponudi prostore za ustvarjanje in jih vzpodbudi k povezovanju različnih avtorskih izrazov, v domačem glasbenem prostoru pa se nadeja sprožanja novih zamisli. Dvocikel poganjata Layerjeva hiša in Mr. Moonlee.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila