Eva Lucija Kozak

Eva Lucija Kozak: Slučajna odkritja

sobota, 5. 03. 2022
| 13:00
Galerija Layerjeve hiše
Razstava likovnih del
Galerija Layerjeve hiše
8. 2.–5. 3. 2022
Eva Lucija Kozak slika narativno zgoščene slike na katerih dominirajo ženske figure v fiktivnih kontekstih.
Barvite slike z dislociranimi objekti in figurami prikazujejo umetničina razmišljanja o življenju v sodobni družbi. Z razstavo Kozak izpostavlja široko paleto vprašanj o razmerju med umetnostjo in znanostjo, tradicionalnih družbenih vlogah in perfekcionističnih pričakovanjih. Projekt raziskuje možnosti, da pri iskanju rešitev specifičnih problemov včasih najdemo odgovore na druga vprašanja, ki so del popolnoma drugačnih miselnih polj. Posledično se retrospektivno osmišljanje individualnega življenja v slikah vzpostavlja s slučajnimi spoznanji gledalca ali pa celo kot nova misel v širši družbeni sliki. Razstava Slučajna odkritja združuje umetničina razmišljanja o izbiri raziskovalnih ciljev in nenačrtovanih odkritjih ter posameznikovih življenjskih spoznanjih.
Na samostojni razstavi avtorica razstavlja dela, ki kipijo od barvitosti, močnih nasprotij in nepredvidljivih detajlov. Ti, zadnji, gledalca na prvi pogled prevzamejo, a v kontekstu zaključene celote dela mu odstrejo bolj kompleksno sporočilo. Gre torej za način indukcije, ko nas skupek detajlov pripelje višje, do morebitnega tistega, ki se dotika vseh nas. Nekaj, kar pripada samo individuumu, lahko projeciramo na časovno ali prostorsko širše pojmovanje. Kako široko je v resnici polje spoznanj?
Eva Lucija Kozak (1989) se ukvarja z umetnostjo in znanostjo. Diplomirala je iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, doktorirala pa iz molekularne biologije na Tehnični univerzi v Münchnu. Slika narativne ženske podobe v fiktivnih kontekstih, s katerimi prevprašuje sodobne ideale, družbene vloge, vedenjske vzorce ter imaginarna medosebna razmerja. Razstavlja doma in v tujini. Več o avtorici in njenem delu najdete na spletni strani evalucijakozak.com.
Vabljeni!
Odpiralni čas:  
TOR-PET: 11 - 19
SOB: 11 - 13

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila