Maja Kocjan

EXIT II 0 II 0 ENTER II 0 II I

ponedeljek, 8. 03. 2021
- sobota, 17. 04. 2021
Medprostor Layerjeve hiše
8. 3. - 17. 4. 2021
Medprostor, Layerjeva hiša
Z razstavo, posvečeno razburkanemu letu 2020, se v Medprostoru predstavlja slikarka Maja Kocjan. Prostorska instalacija, na ogled točno leto dni od prve samoizolacije, odpira vprašanja, ki si jih v času korona krize postavlja malone vsak. Čemu vse se zares odpovedujemo? Česa se okleniti? Kako ohranjati upanje?
Povabljeni ste na pot skozi leto 2020 in tranzicijo v leto 2021. Umetnica si je s kompozicijami v dveh sobah zamislila ambientalne prostore, v katerih odkriva človeško in vesoljno raven spremenjenih razmer na globalnem in intimnem področju, ki smo jim bili priča v preteklem letu.
Sterilni materiali in nenaravni barvni odtenki prve sobi ustvarjajo atmosfero, ki pušča v nas občutek nelagodja in hladu. V središču prostora je upodobljen mikrokozmos dveh figur, soočenih z nezmožnostjo dotika. Ločena s komaj vidno mejo ena drugi postajata vedno bolj le obris, osnutek, ideja o človeku. Koga in česa se okleniti v letu, ko je še objem lahko smrtonosen? Drugi prostor nas prestavi v kozmos, ki ni sterilen, čeprav tudi tu vse maske še niso odpadle. Živ je, skrivnosten in magičen. Blešči se in vrti - in mi z njim. Kakšno leto je bolj počasno in lenobno, kakšno leto se zdi, kot da bomo zleteli iz vrtiljaka.
Izhod v letu 2021 je blizu. Pa bomo res rešeni?
Maja Kocjan (1987) je slikarka in grafična oblikovalka. Po izobrazbi je profesorica likovne umetnosti, diplomirala pa je iz teme Subjektivna izkušnja ustvarjalnega procesa. Predstavila se je z več samostojnimi in skupinskimi razstavami, med drugim leta 2019 na skupinskih razstavah Air4 v Galeriji Ravnikar v Ljubljani in Festivalu sodobnega Kolaža Kaos v Kranju, v letu 2020 pa na razstavi Ex Tempore Ptuj Karneval. Živi in deluje v Ljubljani.
Odpiralni čas Layerjeve hiše
od ponedeljka do petka med 11. in 13. in med 17. in 19.,
v sobotah med 11. in 13.
in po dogovoru.
Covid 19
Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost muzejev oziroma galerij končnim uporabnikom, je omejeno na 30 kvadratnih metrov na posameznega uporabnika ali na enega uporabnika, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov. V vseh prostorih je nujno vzdrževanje medosebne razdalje vsaj dveh metrov, upoštevanje navodil ekipe Layerjeve hiše in spoštovanje smeri ogleda. V notranjih galerijskih prostorih in zunaj (kjer ni možno zagotavljati medsebojne razdalje dveh metrov) je obvezna nošnja maske.
Z željo po individualnem ogledu izven odpiralnega časa se nam javite na info@layer.si, kjer se bomo dogovorili za ogled razstav.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila