Lucija Jankovec

Exsectus

četrtek, 9. 11. 2017
- sreda, 22. 11. 2017
Layerjeva hiša

Odprtje: četrtek, 9. novembra, ob 19.uri

exsectus / exsectus series je kontinuiran projekt, ki ga je Lucija Jankovec pričela raziskovati kot del magistrske naloge. Začelo se je z digitalnimi kolaži, ki jih je kasneje vnašala na papir in vključevala v različne materiale – od tekstila, papirja in filmskega traku. Papir in figure je avtorica s skalpelom ročno izrezovala in posebno pozornost namenjala poudarkom na detajlih, ki so zanjo ključnega pomena. Tekom študija je veliko svojega časa raziskovala trajnostne principe v oblikovanju, zato tudi njena razstava v Layerjevi hiši ni izjema. Njeni tekstili so namreč narejeni iz odpadnega materiala. Tehniko ročnega izrezovanja tekstila in uporabe recikliranega tekstila je vnesla v kolekcijo oblačil, imenovano exsectus coll. Zaključno magistrsko kolekcijo je predstavila na Ljubljanskem tednu mode.

Raziskovanje zgodbe je avotrica nadaljevala v vizualni umetnosti in naredila serijo 3D cut-out kolažev mešane tehnike. Gradila jih je tako, da je papirnate cut-oute in tekstil vpenjala v lesene okvirje in jih zlagala skupaj tako, da v plasteh tvorijo celotno sliko – relacije figure z ozadjem. Serija kolažev pod imenom exsectus’16 so bili predstavljeni v Galerie II, st. Andrae v Avstriji, maja 2016.

Tekstil, ki ga je razvijala in uporabljala tekom vseh predhodnih del, je samostojno predstavila kot tekstilno instalacijo na razstavi ČIPKAste vezi v SEM-u v Ljubljani. Delo, poimenovano momento lace, je bilo del mednarodnega kongresa v Ljubljani - 17. svetovnega kongresa mednarodne čipkarske organizacije OIDFA. Delo momento lace je predstavila tudi na bienalu Mediterranea 17, maja 2017.

Serija del exsectus je posredno povezana tudi z njeno magistrsko nalogo, kjer preko različnih tehnik in pristopih v razmerju med umetnostjo in obrtjo odgovarja na kvintisenco raziskovalnega dela s poudarkom na ročnem delu. Pri raziskovanju gre predvsem za vprašanja aplikacije papirne umetnosti in njenega prenosa na tekstil.

Lucija Jankovec (1992) je študentka magistrskega študija Oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani. Tekom študija je sodelovala na številnih študijskih in ob študijskih razstavah in javnih predstavitvah. Leta 2015 je bila povabljena kot govorka na TEDxUniverze v Ljubljani, kjer je delila svoje delo pod temo Vztrajnostni moment. Leta 2014 je soustanovila oblikovalsko skupino pH15, ki je sodelovala pri dveh Svetlobnih gverilah (l. 2015 in 2016), sodelovala pa je tudi na Bienalu oblikovanja BIO:50 v skupini Sistemi mode. Njeno delo je prejelo častno pohvalo komisije. Od leta 2014 je članica skupine, ki ustvarja projekt shirting…, leta 2015 pa se je pridružila platformi theCollective. Prejela je tudi štipendiranje za umetniško rezidenco v Londonu s strani Ministrstva za Kulturo.

NAGRADE:

2016:

_ Perspektivni mladi – izjemni dosežki v letu 2015. Mesec Oblikovanja, Ljubljana

2015:

_ Izjemni dosežki v letu 2014 / 2015, NTF, Ljubljana

_ Oblikovalski presežek leta 2015 za projekt shirting…, podelil DOS

2014:

_ Prešernova nagrada za diplomsko delo, NTF, Ljubljana

_ Nagrada za najboljšo študentko, 2013 / 2014, NTF

_ Izjemni dosežki, pH15, 2013 / 2014, NTF

_ Nagrada za najboljši projekt vzporednega programa BIO 50:ZDAJ, ‘shirting 03’

_ Častna pohvala na BIO 50 / Sistemi mode

_ Nagrada za najboljšo zaključno kolekcijo – Aqua-fresh Fashion Week Ljubljana.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila