Filmski obzornik 80 – Metka, Meki

četrtek, 8. 07. 2021
| 21:00
Vovkov vrt
Filmske projekcije poletja
8. 7.–19. 8. 2021 vsak četrtek ob 21h
Vovkov vrt (amfiteater ob vrtu gradu Khislstein)

Tudi letos - poletni četrtki so rezervirani za blazine, kakšno opojno pijačo in oged filmske projekcije pod zvezdami. V Kranju spet gledamo dobre filme, kot vsako leto na Vovkovem vrtu. Počakamo, da ura na kranjskem zvoniku odbije devet in zaženemo projekcijo. Letos vas vabimo na sedem projekcij tako tuje kot domače produkcije, se vidimo!

Četrtek, 8. 7. ob 21h

Filmski obzornik 80 – Metka, Meki
Nika Autor I Slovenija I 2021 I 78 min
Pred projekcijo filma bo potekal krajši pogovor z avtorico filma Niko Autor.
Zgodba
Leto 1968 je za vedno zaznamovalo več kot pol milijona Jugoslovanov in Jugoslovank, med njimi Mariborčanko Metko Autor, delavko Metalne, ki je pri osemindvajsetih letih odšla v Nemčijo v upanju na boljši jutri. V filmu se med pripravo jedi v spominu vrača k izkušnji mariborskih »gastarbajterjev«. Filmski obzornik 80 tako beleži vsakdanje življenje danes 81-letne gospe, ki velikodušno in gostoljubno razume težko situacijo sodobnih popotnikov.
Iz prve roke
»Ideja, da naredim portret Metke je bila prisotna nekaj let. Vedela sem, da je Metka odlična pripovedovalka, a šele po prvem snemanju sem videla, da ima neverjetno karizmo in da jo kamera obožuje. Zgodba gastarbajterjev, ki so leta 1968 zapustili Jugoslavijo in se odpravili na začasno delo v Nemčijo, se mi je zdela vredna zapisa sama po sebi. O izseljenstvu, izgubi doma, jezika, ločitvi od svojih ljubljenih sem veliko poslušala že v otroštvu, a Metka je te zgodbe vedno znala predstaviti v olepšani obliki. Spominjam se, kako nas je vsaj enkrat na leto obiskala v Mariboru, vsakič nama je s sestro prinesla veliko Milko z lešniki, zraven pa nama v roko stisnila še nekaj nemških mark. Celo bogastvo. A bolj kot daril, se spominjam njenega pripovedovanja. O popotovanjih, izletih in daljnih krajih, o novih znancih in prijateljih, pa o življenju v Nemčiji, ki se mi je takrat zdelo nepredstavljivo daleč, vznemirljivo in očarljivo.« (Nika Autor)
Kritike
Na nominalni ravni je Obzornik 80 gastarbajterski »kuhinjski portret«, utrinek kulinaričnih križanj, prepletov ter diasporskih blagoglasij. […] A oznaka kuhinjski portret še zdaleč ne izčrpa razsežnosti 78-minutnega izdelka […] Metka, Meki je prvič in predvsem opozorilo, da je zgodbo globalnega begunstva mogoče pripovedovati drugače, brez arhetipske motivike žrtvovanja in svetništva. Obstajajo (in pogosti so) trenutki topline, veselja, vzajemnosti, zlasti ko na mizo pride hrana, pripravljena z ljubeznijo v sosednji sobi. (Nace Zavrl)
O avtorici
Nika Autor je vsestranska, večkrat nagrajena umetnica, ki se ukvarja z raziskovanjem dokumentarnih oblik video ustvarjalnosti s poudarkom na formi filmskega eseja in video instalacije ter s fotografijo. Poznamo jo kot avtorico dokumentarnih filmov, raznolikih razstav, pa tudi kot soustanoviteljico Obzorniške fronte, kolektiva ustvarjalcev s področja filmske, vizualne, kulturne in politične teorije in umetnosti.
____
Vstopnine ni, ogled filmov je brezplačen.
V primeru dežja in slabega vremena bodo dogodki prestavljeni v Letno gledališče Khislstein. Informacijo o prestavitvi bomo objavili na socialnih omrežjih na dan dogodka. Če bo film predvajan na Vovkovem vrtu, bomo v začetku poletja počakali nekaj minut na temo. Na vrtu bodo blazine, za bolj prijeten ogled si prinesite svoja sedišča, blazine, deke itd.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila