Fin-de-Siecle

petek, 23. 12. 2022
- sobota, 28. 01. 2023
Layerjeva hiša in Stolp Škrlovec

Ana Janež
Gloria Ana Lupus
Jona Bednjanec
Tamara Mihalič
Teodora Švet

Odprtje: petek, 23. 12., ob 19.00

Skupina petih slovenskih umetnic nas vabi v svoje raziskovalne umetniške projekte. Avtorice pripadajo umetniški generaciji, ki je svoje umetniško izobraževanje v celoti ali delno zaključila v zadnjih štirih letih. S svojim umetniškim izrazom v prvi vrsti nagovarjajo premisleke o konceptih družbi jasnih pojmov, iščejo odnos med sabo in ustvarjenim delom, kreirajo umetniško resnico, iz fokusa jemljejo sam umetniški subjekt in raziskujejo telo - svoje in tisto, ki nastane ob umetniškem ustvarjanju.
Umetniški mediji, ki nas nagovarjajo v delih mladih ustvarjalk sodobne umetnosti so slikarstvo, grafika, tekstil in video, in nas opominjajo na pestrost izraza prav te - naše mlade, v prihodnost zazrte slovenske umetnosti!

ANA JANEŽ: SLIŠIŠ, DA NIČ NE SLIŠIŠ?
Galerija Stolpa Škrlovec

V seriji del avtorica prevprašuje teme pomena, trenutka in trajanja ter površinskosti. Ob tem podaja razmislek o razmerju digitalnega in telesnega ter o slikarstvu v post-digitalni dobi, ko ostaja vprašanje, kaj slika (kot telo, objekt) sploh lahko še ponudi.
Ana Janež (1997) trenutno zaključuje magistrski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Slikarstvo sicer predstavlja poglavitni del njene prakse, deluje pa tudi v fotografiji, umetniški grafiki in instalaciji.

GLORIA ANA LUPUS: Potovanja in premiki
Galerija Stolpa Škrlovec

Z razstavo Potovanja in premiki avtorica Gloria Ana Lupus na ogled postavlja grafična dela, ustvarjena v tehniki globokega tiska. Dela predstavljajo sintezo dvoletnega raziskovanja in razmišljanja o barvni grafiki. Avtorica pristopa k barvi sistematično in analitično, njena odločitev za monokromni pristop k raziskovanju ponudi vpogled v večplastno razumevanje barve.
Gloria Ana Lupus (1995) je leta 2022 magistrirala na Pedagoški fakulteti v Ljubljani na oddelku likovne pedagogike pod mentorstvom Črtomir Freliha. V magistrskem delu se je posvetila raziskovanju barve v globokem tisku.

JONA BEDNJANEC: BARVA IN OBLIKA
Galerija Mahlerca

Barva in oblika je projekt v nastajanju, ki se gradi na barvnih kontrastih in pestrih abstraktnih pletenih žakarskih vzorcih. Gre za elemente, ki jih avtorica konsistentno raziskuje skozi svoje delo že dlje časa. Glavno izhodišče projekta je izpostaviti vpliv barve na posameznikovo dojemanje vzorca. Cilj je predstaviti serijo abstraktnega vzorca vijug v dveh različnih oblikovnih rešitvah in večbarvnih kompozicijah.
Jona Bednjanec (1991) je zaključila dodiplomski in podiplomski študij na Naravoslovnotehniški Fakulteti v Ljubljani, smer Oblikovanje tekstilij in oblačil.

TAMARA MIHALIČ: POT OD DOMA DO PUNTE IN NAZAJ
Galerija Layerjeve hiše

Pot od doma do Punte in nazaj je delo, nastalo med obdobjem drugega zaprtja države zaradi epidemije COVID-19. Omejeno je bilo gibanje na domačo občino, javno življenje je praktično ugasnilo, vse od dela do študija se je preselilo v digitalni svet.
Tamara Mihalič (1995) je po zaključku Umetniške gimnazije v Kopru nadaljevala študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer trenutno zaključuje magisterij.

TEODORA ŠVET: FUCK PAINTING
Galerija Layerjeve hiše

Umetnica želi s serijo Fuck painting spolnost in erotiko oprati greha, ki ji ga nalaga družba. Dela prikazujejo erotično gibanje in energijo, v vsej svoji lepoti in nežnosti. Prazno platno služi kot objekt poželenja, ki draži in kliče po barvi, da ga umaže; avtoričino telo pa služi kot čopič oz. orodje za to dejanje. Rezultat tega procesa so lazurne, skoraj eterične slike, katerih motivi so bežni spomini na človeško figuro, ter telesno gibanje.
Teodora Švet (1993) je leta 2017 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, iz iste smeri pa je leta 2021 tudi magistrirala pod mentorstvom izrednega profesorja Žiga Kariža. V svoji umetniški praksi se posveča predvsem ustvarjanju subtilnih in nagajivih erotičnih slik, njena zadnja serija pa se dotika problema izmuzljivosti realnosti, ter naše ujetosti v okvir subjektivne percepcije.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila