Sonja Jež
petek, 8. 08. 2014

Razstava bo na ogled do 8. avgusta.

Fotografska veriga je nastala kot skupinski projekt petih fotografov, ki so en mesec sodelovali v verižnem dopisovanju s podobami. Prvi fotograf v verigi je posnel fotografijo in jo poslal naslednjemu. Ta je imel štiriindvajset ur časa, da iz prejete podobe izlušči neko misel ali asociacijo in na osnovi le-te posname svojo fotografijo. To je prejel naslednji v verigi in tako je steklo verižno pismo, v katerem so fotografi prejete podobe komentirali s svojimi fotografijami. Dopisovanje je neprekinjeno potekalo en mesec; nastalo je trideset fotografij.

 

Dodatna zanimivost dopisovanja je bila tudi ta, da nobeden od fotografov vse do konca ni poznal celotnega rezultata – vsak je vedel le za fotografije, ki jih je prejel in seveda za svoje izdelke. Srečanje peterice po zaključenem dopisovanju in pregled vseh nastalih fotografij je bila izredno zanimiva izmenjava komentarjev in razlag, kako je kateri videl prejete slike in iz njih izluščil nadaljevanje fotografske verige.
Trideset fotografij, ki so nastale skozi dopisovanje, je raznolikih tako vsebinsko kot tehnično, in jim je na prvi pogled težko najti skupno rdečo nit. Ravno s tem pa gledalca vabijo k še pozornejšemu ogledu in k razmisleku, če bo tudi nevpleten opazovalec odkril podobne povezave, ki podobe nanizajo v smiselno členjeno verigo.

Sonja Jež je izkušnjo pri ustvarjanju opisala kot izredno zanimivo, saj je naloga izzivala njeno domišljijo in omogočila spontanost pri ustvarjanju – zapolnjevanju belega lista z vsebino s pomočjo asociacije ene podobe.

Skupina Fotokrogec, v kateri sodelujejo avtorji, tudi sicer na izviren način opozarja na medij fotografije ter jo postavlja v tradicionalni kontekst, stran od hitrih in vseprisotnih tehnik in načinov, ki jih omogočata Facebook in Instagram.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila