Fotografinje Fotografskega društva Janez Puhar Kranj

Pogled skozi žensko oko

sreda, 8. 03. 2023
- sobota, 25. 03. 2023
Galerija Layerjeve hiše
Tradicionalna razstava fotografinj članic Fotografskega društva Janez Puhar Kranj ob dnevu žena

V Galeriji Layerjeve hiše že več let zapored, ob našem prazniku osmem marcu, članice Fotografskega društva Janez Puhar Kranj odpremo svojo fotografsko razstavo »Pogled skozi žensko oko«. Vsako leto nas je več, letos že 15. Že lani, leta 2022, smo se odločile, da bodo naše razstave odtlej tematske. Letos smo se posvetile rožam  in v tem žanru poiskale izvirne pripovedi in zanimive detajle. Ne omejujemo se pri tehnikah, določen je le motiv in želja po odklonu od klasičnega šopka.

Razgled v fotografsko umetnostno zgodovino, teorijo in lastno prakso sicer ne upravičuje ločene ženske razstave, še manj si je po stoletnih borbah za enakopravnost želimo kot manifestacije drugačnosti. Gre pravzaprav za poklon vsem bojevnicam, glasnicam, vzornicam in žrtvam, ki so pripomogle k enakovrednosti spolov. Pa tudi enakomislečim moškim. In vsem tistim ženskam po svetu, ki še vedno živijo v podrejenem, omejujočem ali celo nasilnem položaju napram moškim.

V zgodovini umetnosti so bile mnoge umetnice zatajevane, njihova dela manj »pomembna«, javnosti nepredstavljena. Danes nihče ne oporeka, da so naša dela enakovredna delom naših moških kolegov in težko bi brez podpisov ocenili, kateremu spolu pripisati katero od fotografij. Naj se s to temo tudi poklonimo prvi ženski, ki je leta 1839, v času razglasitve Daguerrovega izuma, posnela fotografske slike rastlin - Sarah Anne Bright. Annina zgodba je pomenljiva – vse do raziskave leta 2015 so njene fotografinje pripisovali slavnim možem fotografske zgodovine, kot sta Henry Fox Talbot in Thomas Wedgwood.

Nenazadnje rože nikakor niso (le) ženska tema. Pomislimo na mnoge svetovno znane slikarje: Van Gogh, Renoir, Manet, Klimt, Monet , Slana….., ki so svoje opuse dopolnili tudi s slikanjem rož, šopkov, cvetočih vrtov in travnikov. Lepota, barvitost, oblika in raznolikost, simbolika in vse, kar so pesniki, zaljubljenci ter darovalci ob vsakršnih priložnostih pripisali rožam, je od nekdaj privlačilo tudi fotografe in fotografinje. Moc fotografinje pa ni v krasoti cvetja, ampak v moči očesa pred objektivom.

- Petra Puhar in Biserka Komac

Razstavljavke:
Aleksandra Jereb, Amalija Jenko, Andreja Janša, Andreja Peklaj, Andreja Teran, Anuška Voncina, Biserka Komac, Klavdija Žitnik, Maja Krejan, Marja Kraljic, Maruša Rampre, Milena Kuhar, Petra Puhar, Pika Doberlet, Valerija Jenko

 

 

Galerije Layerjeve hiše so odprte od TORKA do SOBOTE od 11h do 19h.

tehnika: fotografija

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila