Gib slike in glasbe

torek, 29. 08. 2017
Stolp Škrlovec

Koncert: Gib slike in glasbe

 

Antonin Dvorak: Serenada za godala (30 min)

C. Debussy: Danse sacree et danse profane, za harfo in godalni orkester (10 min)

Richard Wagner: Sierfriedova idila (25 min)

Projekt je zasnovan v povezavi glasbe, likovne umetnosti in giba, ki skozi medsebojno interakcijo ponuja nove uvide ne samo v umetnost, temveč ponuja spodbudo za premislek o širših družbenih temah. Osnovo tako predstavlja glasba skladateljev 19. in 20. stoletja. Koncert se prične z delom češkega skladatelja Antonina Dvoraka, Serenado za godala, ki kljub svoji na trenutke mrakobni esenci, vendarle ohranja skozi celotno delo oblak pozitivnega vzdušja.

V drugem delu delo francoskega skladatelja Debussyja, Sveti in posvetni plesi za godalni orkester in harfo, pa ponujajo na drugi strani drugačne vrste intimo, saj skozi impresijo in svoj program spodbujajo vpogled v dve plati, ki sta med seboj nasprotujoči, a ne nujno izključujoči. Koncert bo zaokrožilo delo enega najpomembnejših skladateljev konca 19. stoletja, Siegfriedovo idilo Richarda Wagnerja. Delo je bilo napisano, kot poklon skladateljevi drugi ženi Cosimi, njunemu sinu Siegfriedu, v delu pa se nahajajo tudi ostale reference, ki kažejo na simbolno vrednost, ki ga je delo imelo za Wagnerja in Cosimo in razkriva najbolj subtilne navezave človeške notranjosti.

Likovna dela slikarke Biserke Komac bodo spremljala glasbeno dogajanje skozi celoten koncert in poskušala najti prave simbole znotraj glasbenih del skladateljev in jih poskušala posredovati občinstvu. Kot vrhunec interdisciplinarnosti pa bo nastopila za platnom, osvetljenim z močno lučjo plesalka, ki bo samo preko senc in oddaljenih podob ter abstraktnega izrazala, skušala pokazati na svoj izrazen način, to za kar se je zavzela že prej likovna umetnost.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila