Peter Gaber
petek, 8. 12. 2017
- sreda, 20. 12. 2017
Layerjeva hiša
Peter Gaber: Gozdni strah
Galerija Layerjeve hiše, Kranj
8. 12. - 20. 12. 2017
Odprtje: petek, 8. 12. ob 19. uri

Projekt Gozdni strah obsega aktualni cikel slik škofjeloškega slikarja Petra Gabra. Duhovit naslov namenoma izpostavlja okolje Gabrovih mizanscen - gozd, v katerem se dogajajo radoživi, a tudi psiho-sociološko in dramatični dogodki.

V razstavnem projektu gre za konflikt med človekom in/ali družbo ter naravnim prostorom znotraj in izven njega/nje. Motiv gozda avtor uporablja hkrati kot kuliso in protagonista v vsebinskem in formalnem kontrastu s figuro. Slednja v fantaziji migrira v neokrnjeno, razkošno okolje, s katerim pa se (še) ni pripravljena spopasti. Na slikah so prisotni realizem, ki je tu zaradi lažje identifikacije gledalca, abstraktne vertikale, ki imajo vlogo avtoritativne strukture, in organski gestualni namazi, ki dodajo zgodbi nepredvidljivost in imajo konotacijo nezavednega.

Na svojevrsten način motivi na razstavi soočajo aktualne globalne vsebine z intimnimi, popolnoma lokalnimi mislimi in občutki. Naslikani gozd je konkreten (med Medvodami, Kranjem in Škofjo Loko), figure na slikah so avtorjeva najožja družba in tam je tudi on in dogodki iz njegovega življenja. Mikro konteksti predstavljajo večjo sliko iščočega sodobnega človeka, razpetega med družbo in naravo.

Peter Gaber (1980) je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani diplomiral iz slikarstva pri prof. Hermanu Gvardjančiču in doc. Borutu Vogelniku, pri slednjemu je leta 2009 tudi magistriral. Živi in dela med Ljubljano in Škofjo Loko.
Pretekle razstave:

2016, Slovenindija, razstava ob 25. Obletnici osamosvojitve Slovenije, Narodna galerija moderne umetnosti New Delhi, Indija

2016, Monokromno, skupinska razstava ZLU, Lokarjeva galerija, Ajdovščina

2015, Človek, glej, razstava ob 70- letnici konca 2. Svetovne vojne, Nunski samostan, Škofja loka

2015, Sodobna pokrajina, 4. Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj, Občina Kranj

2013, Formalizirana gesta, Erbergovi paviljoni, Dol pri Ljubljani

Album iz odprtja razstave: POVEZAVA

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila