Helena Tahir

Helena Tahir: Odtisi/vtisi/zapisi II

četrtek, 4. 03. 2021
| 17:00
| 19:00
Galerija stolpa Škrlovec
8. 2.–4. 3. 2021
Stolp Škrlovec, galerija Janez Puhar
Na razstavi Helena Tahir spoznava nove možnosti znotraj že poznanih procesov umetniške grafike in nadgrajuje svoje umetniške eksperimente na področju zvočne in prostorske instalacije. Želja umetnice je preseči sodobne trende razosebljanja, zanikanja subjekta in osebne (telesne) izkušnje v umetniškem ustvarjanju. To dosega preko poudarjanja telesne multimodalnosti, kot se kaže pri dolgotrajnejših in zahtevnejših oblikah ustvarjanja v mediju umetniške grafike. S tem zaznavanje tradicionalne grafike kot umetniške zvrsti pretvarja v večdimenzionalno izkušnjo, ki je lahko ne samo vidna, temveč tudi otipna in slušna. Obiskovalcem želi približati poetičnost grafičnega procesa.
Umetnica želi med obiskovalce vključiti tudi stigmatizirano skupino slepih in slabovidnih ter jih tako vključiti v kulturo likovne umetnosti. Njeno delo, predvsem zvoki ustvarjanja v tehniki linoreza, je že v preteklosti navduševalo osebe z okvarami vida, kar je umetnico še dodatno nadvihnilo, da o različnih depriviligiranih in nevidnih skupinah razmišlja kot o potencialni publiki.
Helena Tahir (1992) se ukvarja s slikarstvom, fotografijo, risbo in grafiko, za katero je lansko leto prejela nagrado Majskega salona (ZDSLU) za najboljšo mlado avtorico. Je študentka podiplomskega študija slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2015 z odliko diplomirala iz slikarstva in umetniške grafike. V preteklih letih je bila na izmenjavi na Fakulteti za likovno umetnost v Portu in na Hochschule für Grafik und Buchkunst v Leipzigu, kjer je kot gostujoča študentka ostala še dodatno leto.
Sodelovala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v domačem in tujem kulturnem okolju, med drugim na Transformation of Image v Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, SlovenIndia v Narodni galeriji moderne umetnosti v New Delhiju, Zum Zoom Zoum v galeriji GapGap v Leipzigu, Papirologija v Galeriji Equrna, VI. Bienale Neodvisnih v Kinu Šiška, na samostojni razstavi V vrtincu v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, Na prodajni razstavi ART FOR SALE v Umetnostni galeriji Maribor, na prvi skupinski razstavi Nekje končati, nekje začeti v Ravnikar Gallery Space, kjer se je kasneje predstavila tudi s samostojno razstavo Poetika Otroštva. V letu 2020 se je samostojno predstavila v Kibli (ArtKit), v Hiši kulture Pivka in Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani.
Odpiralni čas Layerjeve hiše
od ponedeljka do petka med 11. in 13. in med 17. in 19.,
v sobotah med 11. in 13.
in po dogovoru.
8. 2. bo ogled razstave možen od 10h do 15h.
Covid 19
Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost muzejev oziroma galerij končnim uporabnikom, je omejeno na 30 kvadratnih metrov na posameznega uporabnika ali na enega uporabnika, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov. V vseh prostorih je nujno vzdrževanje medosebne razdalje vsaj dveh metrov, upoštevanje navodil ekipe Layerjeve hiše in spoštovanje smeri ogleda. V notranjih galerijskih prostorih in zunaj (kjer ni možno zagotavljati medsebojne razdalje dveh metrov) je obvezna nošnja maske.
V dneh po državnem kulturnem prazniku se nam z željo po individualnem ogledu izven odpiralnega časa javite na info@layer.si, kjer se bomo dogovorili za ogled razstav.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila