Marta Bartolj, Polona Filiplič, Barbara Kocjančič, Nea Likar

Hiša ilustracij 2017

torek, 6. 06. 2017
- torek, 27. 06. 2017

Na skupinski razstavi ilustracij, ki jo Layerjva hiša organizira tretje leto, se predstavljajo štiri domače ilustratorke Marta Bartolj, Polona Filiplič, Barbara Kocjančič in Nea Likar.

Marta Bartolj v ilustracijah išče radovednega otroka, ki okolico dojema z veliko začudenostjo, presenečenjem in včasih šokom. V ilustriranju je našla svobodo, poslanstvo in dolžnost, da na papir brez pretvarjanja pretoči podobe. Na razstavi se predstavlja z deli manjših dimenzij, ki prikazujejo ljubke in lične prizore, prežete s predimenzionirano naravo in cvetjem. Njene ilustracije navdihujejo s pozitivnimi sporočili, namenjenimi odraščajočim otrokom. Dialogi, ki jih plete med naravo ter mestom in arhitekturo, pa s premislekom o našem bivanjskem prostoru nagovarjajo tudi odrasle.
Marta Bartolj je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani na oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij, smer ilustracija. Je prejemnica nagrade za študente UL ALUO in priznanja odličnosti na 7. Brumnu, bienalu vidnih sporočil, na 12. slovenskem bienalu ilustracije pa se je predstavila z ilustracijami iz avtorske knjige, ki je nastala kot praktični del magistrske naloge.

Polona Filiplič, po malem zastrupljena z ljubeznijo do vlakov, za svojo diplomsko delo na ljubljanski ALUO izbere temo razvoja javne železnice. Naturalistične tehnične ilustracije nas vrnejo v pretekla obdobja, a nas hkrati opominjajo na pomen, ki ga imajo danes vlaki na naša življenja, mobilnost in idejo trajnosti. Na razstavi LokoMotivi prikazuje posamezne ilustracije in časovnico, oblikovano kot infografiko o prelomnih ter likovno zanimivih vozilih. Dela so bila prvič razstavljena v Železniškem muzeju Ljubljana. Avtorica z nalogo in razstavo razmišlja tudi o pomenu vizualnih komunikacij v muzejih, prenatrpanih z besedili in osiromašnih z vizualnimi sporočili.
Polona Filiplič je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani na oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij, smer ilustracija. Študij zaključi z odlično oceno pri mentorici doc. mag. Mariji Nabernik, z diplomskim delom pa se tudi prvič uvrsti na 12. Bienale slovenske ilustracije.

Barbara Kocjančič je ilustratorka, ki inspiracijo za svoja dela jemlje iz vsakodnevnih trenutkov, asociacij in občutkov. Ilustriranju in oblikovanju je postavila primarno mesto v svojem delovanju, izrazito pa jo pri ustvarjanju zanima sam proces dela. Tega skupaj z ilustracijami tudi predstavlja, saj vsako delo na razstavi ponazori še z različnimi fazami - od ideje, skice pa vse tja do realizacije originalnih ilustracij. Na razstavi ponuja unikaten vpogled v ozadje, ki gledalcu pogosto ostane skrito, nevidno.
Barbara Kocjančič zaključuje magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer ilustracija, diplomirala pa je na Fakulteti za dizajn. V stroki se uveljavlja kot mlada ustvarjalka in raziskovalka emocij z neustavljivo željo po ustvarjanju in prikazovanju vizualnih sporočil.

Nea Likar je ilustratorka, grafična oblikovalka, oblikovalka potiskov za tekstil in umetnica ličenja. Njen likovni jezik je bogat in razvejan. Zgodbe prostorov in ljudi, živalski svet, palete čustev in narava so tisto, iz česar črpa motive za svoja dela. Na razstavi se prikazuje z dvema serijama ilustracij in sicer eno z naslovom "Whole world in my hands" in drugo "Footprints". V njih se ukvarja z majhnostjo človeka in drugih bitij proti veličini sicer majhnih doživetij, ki so mu dana. Obe seriji sta nastali med raziskovanjem in ustvarjanjem knjig brez besed, s katerimi zaključuje magisterij na ALUO.

Nea Likar prihaja iz Celja ter končuje magisterij iz ilustracije in oblikovanja vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Med študijem je opravila delovno prakso in izmenjavo v Portu na Portugalskem. Ilustrira knjige, se ukvarja z branding ilustracijo, oblikovanjem in umetniško ilustracijo ter vodi svojo znamko ilustriranih torb Sketch.

BI ILUSTRIRALI TUDI VI?

Delavnici ilustracije: 

torek, 13. junij, ob 18. uri: Brez skice. Namen delavnice je, da odrasli slikajo brez predhodne skice direktno na papir in tako spoznavajo, kakšne kvalitete nastanejo iz “napak” ter živosti sproščene risbe/slike. Mentorica: Marta Bartolj

sobota, 17. junij, ob 10. uri: Jaz, mala prijazna pošast. Otroci bodo na delavnici oblikovali podobo namišljenega lika, ki bo s svojimi značilnostmi opisoval njihovo lastno identiteto. Starost: od 8 do 14 let. Mentorica: Barbara Kocjančič

Obe delavnici sta brezplačni, prijave na: rezervacije@layer.si

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila