Hiša ilustracij 2019

petek, 31. 05. 2019
- sobota, 22. 06. 2019
Layerjeva hiša in galerije Mahlerca, Mergentalerjeva, Na mestu

Hiša ilustracij 2019

Layerjeva hiša in galerije Mahlerca, Mergentalerjeva, Na mestu / Kranj

31. 5. - 22. 6. 2019

Odprtje: petek, 31. maj, ob 18h

Sodelujoče umetnice: Maša P. Žmitek, Staša Guček, Ana Vičič, Alja Horvat, Anja Polh in Špela Trobec

Na peti skupinski razstavi ilustracij Hiša ilustracij se z 31. majem v Layerjevi hiši predstavljajo umetnice Maša P. Žmitek, Staša Guček in Ana Vičič, v galeriji Mahlerca razstavlja Alja Horvat, v Mergentalerjevi ulični galeriji pa Anja Polh. Pred Mestno knjižnico Kranj bodo na plakatih galerije Na mestu predstavljene otroške ilustracije za kviz Modrega psa avtorice Špele Trobec.

——

Na peti skupinski razstavi ilustracij Hiša ilustracij se z 31. majem v Layerjevi hiši predstavljajo umetnice Maša P. Žmitek, Staša Guček in Ana Vičič, v galeriji Mahlerca razstavlja Alja Horvat, v Mergentalerjevi ulični galeriji pa Anja Polh. Pred Mestno knjižnico Kranj bodo na plakatih galerije Na mestu predstavljene otroške ilustracije za kviz Modrega psa avtorice Špele Trobec.

——

Maša P. Žmitek, ilustratorka, grafična oblikovalka in producentka, je za delo, ki ga bo razstavljala v Layerjevi hiši, prejela univerzitetno Prešernovo nagrado. Je tudi prejemnica nagrade Silver Award, ki jo podeljuje GRAPHIS v New Yorku ter ena ključnih za popularizacijo znanstvene ilustracije v Sloveniji. Serija ilustracij Po sledeh velikanov kenozoika nas popelje 65 milijonov let nazaj v preteklost in nam predstavi orjaške sesalce, ki so po izumrtju dinozavrov zavzeli njihovo mesto. Njena dela, na meji med znanstveno in domišljijsko ilustracije, predstavljajo izumrle sesalce, velikane kenozoika.

Staša Guček, raziskovalka povezav med umetnostjo in tehnologijo, se ukvarja z ilustracijo, svetom žuželk in analogno elektroniko. Neguje kolektiv ČIPke – Iniciativo za ženske s čutom za tehnologijo, znanost in umetnosti v Zavodu Kersnikova; in je članica eksperimentalne glasbene zasedbe Kikimore. Serija delno znanstvenih ilustracij Sintipi škržata je predstavljena kot dnevnik šestih novih vrst žuželk-škržatov, ki so nastali na presečišču bioloških in etimoloških dejstev, mitologije, zgodovine in narodnega izročila škržata, ene izmed najglasnejših žuželk, in Kikimore – ženskega duha iz slovanske mitologije, ki ponoči povzroča hrup po domovih.

Ana Vičič, podiplomska študentka ilustracije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je diplomirala na Naravoslovnotehniški fakulteti na oddelku za oblikovanje tekstilij in oblačil. V svojem delu se osredotoča na vsa področja ilustracije – knjižno, tehnično, modno in znanstveno ilustracijo. Na razstavi se predstavi z dvema serijama, prva Sraka in lastovice so ilustracije za Cankarjevo črtico, v kateri se človek intimno sooči z uničevanjem in njegovimi posledicami, druga Barvitost črne pa predstavlja eksperimentiranje avtorice v tehniki tuša. Med motivi so največkrat prisotne obstoječe in izmišljene živalske vrste in njihove interakcije druga z drugo.

Alja Horvat, ilustratorka, študentka Naravoslovnotehniške fakultete in spretna upravljalka orodij spletnega marketinga, je v kratkem času izoblikovala prepoznaven slog ilustracije, ki ji je omogočil komercialni razcvet. Sodeluje s Society6, Urban Outfitters, Causebox in Zulu Zion. Serijo ilustracij Začetek, s katero se predstavlja v galeriji Mahlerca, poudarja živahna paleta barv, stalno prisotni motivi njenih del pa so ženske v svojih stanovanjih, obdane z lončnicami in domačimi živalmi. Avtorico navdihuje estetika 60-ih, 70-ih let, ki njen sodoben vizualni jezik povezujejo z nostalgijo. Ustvarja z gvašem in akrilom ter grafično tablico.

Anja Polh, industrijska oblikovalka, se v svojem delu osredotoča na oblikovanje in ilustracijo s poudarkom na črkah. Upravlja z blogom What About Letters in se pri vseh oblikovalskih zasnovah, od logotipov, tiskovin in embalaž, trudi umestiti originalno črkovno vrsto. V Mergentalerjevi ulični galeriji [TIPTIH], ki se v tretji sezoni osredotoča na tipografijo se predstavlja kot peta ustvarjalka. Njen projekt Črka na črko nagovarja pisanje na roko. Na plakatih raziskuje ilustrativno tipografijo in črkoris, ki zanjo predstavlja črke, ki imajo osnovo v tipografskih zakonitostih, vendar dopuščajo več sproščenosti in pridih ilustracije.

Špela Trobec, slikarka, oblikovalka in scenografka, je avtorica grafične podobe Mestne knjižnice Kranj, prav tako pa že več let snuje likovno zasnovo kviza Modri pes. Modri pes zelene barve, ki je avtor kvizov (v resnici sta prava mojstra besede Maja Kenda in Jure Bohinec), v MKK predstavlja otroške dejavnosti, sodeluje pri spodbujanju branja in kvalitetnega preživljanja prostega časa. Šaljivi pes, ki ga je že leta 2002 narisal Zoran Smiljanić, se je skozi leta nekoliko spreminjal, pridobil pomenljivo zeleno barvo, z eno od svojih trditev pa postal zvest svojemu bistvu: »Jaz sem en moder pes!«. Plakati z ilustracijami predstavjajo podobe kvizov od začetka do danes.

——

Spremljevalni dogodki

Podaljšane kave z Aljo Horvat @ sobota, 22. 6., ob 11h

Ilustratorka Alja Horvat in Layerjeva hiša vas vabimo, da svoje stare superge spremenite v nove z nekaj preprostimi triki. Superge boste prebarvali z vašimi najljubšimi vzorci in barvami. Število udeležencev delavnice je omejeno, zato se prijavite na rezervacije@layer.si. Cena delavnice je 10 eur, superge prinesite svoje – če je le mogoče, naj bodo iz blaga in ne iz usnja.

——

Sodelujoči avtorji na preteklih razstavah Hiše ilustracij:

2018: Jelka Reichman, Ana Zavadlav, Matija Medved, Ajda Fortuna, Janja Kosi in Marija Prelog

2017: Marta Bartolj, Polona Filiplič, Barbara Kocjančič in Nea Likar

2016: Lila Prap, Ajda Erznožnik, Veronika Vesel Potočnik, Nives Palmić in Maruša Štibelj

2015: Manica K. Musil, Aleksander J. Potočnik, Marija Prelog, Maja Kastelic in Tinko Volarič

——

Organizator razstave: Zavod Carnica

Partnerji razstave: Mestna knjižnica Kranj, TAM-TAM Inštitut

Sofinancer: Mestna občina Kranj

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila