Žiga Hančič

Hyperspace

petek, 6. 05. 2022
Galerija Layerjeve hiše
Prostorska postavitev umetniških del
Galerija Layerjeve hiše
6. 5.-4. 6. 2022
Odprtje razstave: petek, 6. maj, ob 18h.
Umetnik mlajše generacije se v Galeriji Layerjeve hiše predstavlja s prostorsko postavitvijo teme in svetlobe, zvoka in tišine. Raziskuje polja skrajnosti.
Ambientalna postavitev gledalca sooči z iluzionističnimi in nesnovnimi ploskvami, ki reflektirajo metafizično in monumentalno realnost svetlobe in prostora samega. Svetlobna in zvočna kohezija prostor transformirata v mikrokozmično metaforo makrokozmosa in njegovih fenomenov, pri čemer so materialni aspekti le sredstvo, ki povzročajo igro svetlobe in zvoka.
Temi, ki jih pričujoča razstava v interakciji z gledalcem želi problematizirati, sta metafizična in transcendentna realnost vsakdanjosti. Umetniška postavitev galerijski prostor preobraža v meditativni kraj zavedanja fenomenov prostora in časa. V njem se sinergiji svetlobe, zvoka in prostora pridruži tradicionalni medij v obliki slikarske ploskve ter kiparskega prostora. Spreminjajoča se zvočna podlaga ustvarja monumentalni ambient in namiguje na sublimnost vseobsegajočega kozmičnega prostora. Spreminjanje razpoloženja gledalca povzročajo različne zvočne podlage, ki v prostor s svojo estetiko poetičnega in zastrašujočega vnašajo napetost. Ploskev, ki je umeščena v prehod med dva galerijska prostora s svojo taktilnostjo gledalca sooči z neotipljivostjo in nedefiniranostjo polja, v katerem pogled zaman išče sidrišče. Nedoločnost vizualnega vtisa, navidezno osvobojenega mase in težnosti, praznina prostora ter svetloba in zvok kot nesnovna fenomena opozarjajo na misteriozen in nedoumljiv element naše vsakdanjosti.
Prostorski manifest, postavljen v Galerijo Layejeve hiše v Kranju, predstavlja prvo delo načrtovane serije, ki problematizira naš odnos in dojemanje naravnih fenomenov. Miselna zasnova v tem primeru služi zgolj kot izhodišče za razmislek, končni odziv in opredelitev do problema pa je prepuščen gledalcu samemu.
Žiga Hančič (1993) je leta 2017 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje na smeri kiparstvo pod mentorstvom akademskega kiparja Matjaža Počivavška in dr. Tomislava Vignjevića. Od 2021 je absolvent podiplomskega študija industrijskega oblikovanja, ki ga zaključuje pod mentorstvom doc. Roka Kuharja in doc. Mihe Klinarja. Ob 75. obletnici Akademije za likovno umetnost in oblikovanje je razstavljal v Jakopičevi galeriji na pregledni razstavi najobetavnejših študentov. Dvakrat je sodeloval pri projektu A3, skupinski razstavi študentov ALUO. Za svoj prispevek pri skupinskem projektu študentov industrijskega oblikovanja »Misliti pogoje našega časa«, ki je bil uvrščen na Trienale v Milanu, je prejel nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila