sobota, 4. 07. 2020
Glavni trg (pred Kostnico)
Igra stolov
Πr KVADRAT 2020
Umetniška instalacija v javnem prostoru
Glavni trg (pred kranjsko Kostnico)
od 4. julija do 4. septembra 2020
Uradno odprtje: sobota, 4. julij, ob 12.00
Skupina keramičnih pilotov, umetniška interpretacija temeljnih kamnov, (pre)stolov, izhaja iz spomina, ki ga v sebi nosi že sama črna glina, iz katere so piloti narejeni. S svojo igrivo postavitvijo drug nasproti drugega se urbani stoli pridružujejo celostni talni arhitekturi pred steklenim paviljonom nad vhodom v kostnico, prostorom duha. Tlak bogatijo zastekljene okenske odprtine, na katerih se zrcalijo detajli visokih stranskih fasad ulice, zdi se, da se pod njo nadaljuje druga stran življenja mesta – njegov spomin.
Odsevi na steklu so interdisciplinarno skupino: Marijo Jenko in Janka Rožiča, arhitekta, dr. Darjo Rant, tekstilno oblikovalko ter dr. Matejo Golež, geologinjo, spomnili na glazuro, tanko in občutljivo povrhnjico, s katero že od nekdaj ščitijo in lepšajo žgano keramiko. Glaziranje so izvedli na Zavodu za gradbeništvo Slovenije v sodelovanju s strokovnjaki podjetja Emo Frite d.o.o., ki je doniralo frito za glaziranje. Postavitev pilotov na izbrani lokaciji ob Glavnem trgu v Kranju pa je izvedlo podjetje Siips AD d.o.o.
Projekt je nastal na povabilo kranjskega festivala keramike Πr KVADRAT 2020, na pobudo Layerjeve hiše, hiše umetnikov.
Zahvala: Siips AD d.o.o., Zavod za gradbeništvo Slovenije, Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje, podjetje Emo Frite d.o.o.
Raziskava v okviru Projekta št. C3330-19-952043 "Raziskovalci-2.1-ZAG-952043" je sofinancirana s strani Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republike Slovenije, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.
Πr KVADRAT 2020 nastaja kot pobuda Layerjeve hiše / Zavoda Carnica, kurira jo Nina Koželj. Letošnja razstava kinetične keramike se prilagaja situaciji in namesto skupinske razstave postopoma predstavlja izbrana umetniška dela.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila