Inštitut 8. marec: Reproduktivne pravice: splav

četrtek, 14. 04. 2022
| 19:00
Stolp Škrlovec

Pogovor

Četrtek, 14. 4., ob 19h

Stolp Škrlovec

Slovenija velja na ravni zakonodaje in v primerjavi z državami zahodnega sveta za eno od držav z boljšo sistemsko ureditvijo reproduktivnih pravic. Pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok je neodtujljiva ustavna pravica, ki jo v Sloveniji zagotavlja 55. člen ustave, ki nalaga tudi, da država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine. Želja po sistemskem nadzoru nad reproduktivnimi pravicami žensk pa s tem ni izginila.
V četrtek, 14. 4. 2022, ob 19. uri, se bomo v pogovarjali o splavu, reproduktivnih pravicah, kakovosti informacij, ki zagotavljajo svobodno izbiro o rojstvu otrok in o tem kakšna je splošna družbena klima v odnosu do splava v Sloveniji.
V Inštitutu 8. marec so pripravili analizo stališča aktualne politike do reproduktivnih pravic - predvsem do dostopnosti splava in kontracepcije, dostopa do informacij, pa tudi dostopa do ginekologa in koriščenja očetovskega dopusta. Vse to so zbrali v publikaciji Pravica do izbire - leto 2022. Na dogodku bodo gostili predstavnike političnih strank, ter predstavili svoje ugotovitve kot tudi razmisleke nekaterih družboslovcev_k. Vprašanja pa boste po koncu lahko postavili tudi iz občinstva.
Dogodek bo moderirala članica programskega odbora Inštituta 8. marec.
Dogodek poteka v sodelovanju s Prešernovim gledališčem v Kranju.
Vstop prost!

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila