Jakob J. Kenda

Jakob J. Kenda: Transverzala

četrtek, 24. 06. 2021
| 20:00
Češnjev vrt Layerjeve hiše
Pogovor z avtorjem romana Transverzala
Četrtek, 24. junij ob 20h
Češnjev vrt Layerjeve hiše
K nam v goste prihaja avtor znane knjige Alpaška pot, ki bo tokrat predstavil ozadje in zgodbo naše vseslovenske planinske poti t.i. transverzale. Roman Transverzala je zgodba o lepih krajih, dobrih ljudeh in nešteto dogodivščinah. Z avtorjem se bo pogovarjala Nataša Kne.
Vabljeni, da se nam pridružite.
TRANSVERZALA je bila kot krožna planinska pot predlagana že leta 1951, a so jo iz političnih in drugih razlogov uspeli speljati le polovico. Avtor pričujočega romana je tako leta 2019 določil potek celotne trase in jo skupaj s svojima otrokoma in prijatelji tudi prehodil. Izrazito združevalna pot zdaj s 1200 kilometri dolžine in poskočnimi 70 kilometri skupnega vzpona končno zaobjema vse raznolike obraze slovenskega planinskega sveta od divjinskega do alpskega.
JAKOB J. KENDA je kot doktor literarnih ved, avtor ali urednik podpisan pod številne publikacije od antologij do beril. Za mnoge časopise in revije piše o literaturi in filmu ter predava. Rado se ga pokliče, kadar se v kakšni kulturni instituciji pokaže potreba po kriznem menedžerju. V javnosti je sicer najbolj znan po svojih prevodih, predvsem Harryja Potterja, in v zadnjem času tudi kot avtor večkrat nagrajene uspešnice, potopisnega romana Apalaška pot.
Potopisni roman TRANSVERZALA je svojevrstno nadaljevanje večkrat nagrajene uspešnice APALAŠKA POT. Avtor tokrat s svojim slikovitim, sočnim jezikom in začimbo humornih vložkov prikazuje pot, ki se vije prek njegove lastne dežele. Pripoved tako nudi vpogled v preteklost, a predvsem sodobnost avtorjeve domovine, in to s prepletenim vencem utrinkov in tem, ki jih ves čas povezujejo tudi bolj intimne niti ljubezni v njenih najrazličnejših oblikah.
»Odlična knjiga. Ena najboljših o pohodništvu kot načinu življenja in razmišljanja. Prava zakladnica dobrih idej in pobud, ki jih avtor ne le domisli in utemelji, ampak tudi udejanja. Nevsiljiva hvalnica Sloveniji in njenim lepotam, obenem pa pronicljiv vpogled v dušo njenih prebivalcev.«
Viki Grošelj

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila