Jata izkušenih ptic: Družbena koreografija v III. življenjskem obdobju - RAZPRODANO

sreda, 23. 10. 2019
| 16:00
Stolp Škrlovec in Kranj
Premierna uprizoritev:
petek, 4. 10., ob 16h
Ponovitve:
petek, 4. 10., ob 19h
sobota, 5. 10., ob 16h
sobota, 5. 10., ob 19h
torek, 22. 10., ob 16h
sreda, 23. 10., ob 16h -RAZPRODANO

*Vstop prost. Število jate je omejeno, zato so obvezne rezervacije na: rezervacije@layer.si

*Za predstavo je obvezna udobna, športna obutev

*Gibalno ovirane prosimo, da nam to ob rezervaciji sporočite. Zaprošeni boste, da pred začetkom predstave pridete 15 minut prej, da dobite navodila za prilagojeno spremljanje predstave.

Uprizoritev v javnem prostoru

Kaj pomeni nov list življenja? Kakšen je utrip mesta skozi otroške oči? Se bodo lastovke kmalu vrnile? Kdaj bom šla ponovno na sprehod ob Kokri? Vidiš tole cvetočo češnjo? Zakaj umira Evropa? Ali ljubimo Kranj? Kako se razvija mesto?

Jata izkušenih ptic enakovredno razpira poglede in spomine vseh njenih delov/deležnic in v dialogu in spoju ustvarja edinstveno zgodbo Kranja. Subtilno opisuje njegovo spreminjajočo podobo, beleži spomine in družbeni utrip mesta, ki je podvržen osebnim doživetjem in vtisom. Prvoosebna pripoved s poudarjeno subjektivnostjo razpira množičnost sobivajočega percipiranja posamičnega kraja in dogodka ter tako z rahločutnostjo spregovori o spreminjanju, minevanju, spominih, bližini, soodvisnosti in povezanosti. Kljub temu da so ti pogledi intimni in edinstveni, so lahko dovolj splošni, da se v njih posredno prepoznamo, kot tudi občutimo lepoto medsebojnih razlik in naše lastne ranljivosti.

Jata izkušenih ptic gledalca popelje po vnaprej začrtani poti skozi mesto s slušalkami, na katerih se zgodbe prelivajo z vizualno barvuro mestne scenografije. Upamo, da bo izkušnja tudi vam, kot predhodno avtorski ekipi, ponudila nove uvide in pogled na mesto ter dojemanje njenih skupnosti v drugačni luči. Jata izkušenih ptic obiskovalke_ce vabi, da iz vloge opazovalca in poslušalca prestopijo v začasno skupnost ter jo s svojo prisotnostjo nadgradijo.

O avtorici:

Mag. Ajda Tomazin je koreografinja in oblikovalka. S plesom kot ustvarjalnim izrazom se je srečala že zelo zgodaj, vendar je vzporedno s strastjo do njega vselej gojila tudi senzibilnost do vizualnega izražanja. Ob leta 2019 prejeti nagradi Ksenije Hribar žirija pravilno ugotavlja večplastnost njenega ustvarjanja, ki sega od oblikovanja, kostumografije, scenografije, koreografije, instalacije, fotografije in animacije do intermedijske in konceptualne umetnosti. Večplastnost Ajdi zagotavlja določeno kvaliteto interdisciplinarnosti, s katero ustvarja tako prostore kot tudi predstave. Zapišejo še, da v poetični minimalizem Ajda Tomazin »naseli elemente intimnega, organskega in telesnega, kot da bi zdaj prostor zavzel mesto nekega telesa, da bi z drugim vstopal v relacije, se z njim srečeval, pogajal in ustvarjal situacije.« Omenjene kvalitete se vpisujejo v originalnih predstavah, katerih kvaliteto vse bolj prepoznava tudi širša mednarodna strokovna javnost. Potrjujejo jo gostovanja in nagrade. V letošnjem letu je ustanovila zavod za interdisciplinarne procese Odprti predali, kjer bo te kvalitete še naprej gojila in razvijala.

– Jasmina Založnik

Kolofon:

Avtorski koncept, mentorstvo, koreografija, režija in likovna zasnova: Ajda Tomazin

Mentorstvo, sorežija: Rok Kravanja

Nastopajoča jata: Nika Rožej, Vladka Matijevec, Jasna Vitez, Vera-Verinika Planinšek, Lidija Tolič, Polonca Tomazin in Zlata Marn

Dramaturgija: Jasmina Založnik

Oblikovanje zvoka: Iztok Drabik Jug

Strokovna sodelavka za komunikacijo: Zala Orel

Koordinacija: Danaja Batinič

Strokovni sodelavki za delo s starostniki: Nena Škerlj, Katarina Vidic Čorović

Tehnična podpora za postavitev odra: Jože Bizovičar

Fotografija: Maša Pirc

Produkcija: Ajda Tomazin (Odprti predali)

Koproducenti: Zavod Carnica, Ljudska Univerza Kranj, Prešernovo gledališče Kranj, Zavod O, Loški oder Škofja Loka, s podporo Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Kranj

Hvala: Mateja Šmid, Nena Škerlj, Katarina Vidic Čorović, Selman Čorović, Rožle Tomazin, Iris Bukovec Ćulibrk, Marjana Žibert (Gorenjski muzej) in Jure Lavrin(Nina Bulatovix).

Projekt razvija vsebine, ki so del programa ∞končno kranj 2025 – kandidatura za evropsko prestolnico kulture.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila