JENKOVI DNEVI 2020

sobota, 17. 10. 2020
- torek, 27. 10. 2020
Mesto Kranj se z organizacijo Jenkovih dnevnov želi prebuditi kot pesniško mesto, obenem in predvsem pa dati pomen Simonu Jenku, literatu iz Kranja. Lansko leto smo na Tomšičevi ulici odprli Jenkovo sobo, kot rezidenčni prostor, v katerem bodo svoja dela razvijali dramatiki, prevajalci, mladi poeti in pisatelji. Danes predstavlja prostor za najrazličnejše delavnice kreativnega pisanja, literarne dogodke, srečanja z ustvarjalci in druženje ob lepi besedi.
Tudi letos se bo, kljub trenutni situaciji, odvilo kar nekaj dogodkov v okviru Jenkovih dnevov 2020 na različnih lokacijah. Vsi dogodki bodo organizirani v skladu z navodili Nacionalnega instituta za javno zdravje.
PROGRAM:
SOBOTA, 17.10., OB 9. URI: POHOD PO POTI JEPRŠKEGA UČITELJA (ZBOR V DRULOVKI - NA PARKIRNEM PROSTORU NASPROTI PIZZERIJE KARANTANIJA) | :
Pot Jeprškega učitelja je pešpot na desnem bregu reke Save, natančneje med Drulovko in Bregom. Poimenovana je po noveli Simona Jenka - Jeprški učitelj. Zaključek na Podreči bo v duhu pesnika Sorškega polja in bo hkrati namenjena tudi obeležitvi praznika KS Mavčiče.
ČETRTEK, 22. 10., OB 18. URI: VAJEVANJE (JENKOVA SOBA) | :
Na Vajevanju boste spoznavali dela uveljavljenih slovenskih avtorjev, ki variirajo v slogu ustvarjanja. Iz njihovih različnih slogovnih in pesniških prvin boste črpali navdihe za napredek in nadaljnje pisanje. Napisane pesmi boste prebirali in si izmenjavali mnenja. Delavnico poezije bo vodila Hana Bujanović Kokot, primerna je za začetnike in uveljavljene poete in poetinje. Nujne rezervacije mest na delavnici na e-naslov: kristina.sever@visitkranj.si. Število mest je omejeno.
PETEK, 23. 10., OB 10. URI: POKLON PESNIKU SIMONU JENKU (PREŠERNOV GAJ V KRANJU) | :
Zavod za turizem in kulturo Kranj v spomin Simonu Jenku vsako leto pripravi spominski dogodek v Prešernovem gaju. V kulturnem programu sodelujejo učenci OŠ Simona Jenka ter dijaki Gimnazije Franceta Prešerna in Gimnazije Kranj. Letos bo dogodek deloma posnet v Prešernovem gaju, recitiranje učencev in dijakov pa na posamezni šoli. Video posnetek se bo predvajal v petek, 23. oktobra ob 10. uri na spletni strani in FB Visitkranj.
PETEK, 23. 10., OB 11. URI: OKROGLA MIZA NA TEMO POEZIJA IN VIRTUALNA OKOLJA (MESTNA KNJIŽNICA KRANJ) | :
O tem, v kakšnem odnosu sta poezija v virtualnem svetu in poezija na natisnjenem papirju in kako lahko vsaka izmed njiju nagovarja (mladega) bralca in bralko, se bo moderator Anže Zevnik pogovarjal z nominiranci za Jenkovo nagrado 2020. Svoj pogled na ustvarjanje poezije bodo podali tudi učenci OŠ Simona Jenka ter dijaki Gimnazije Franceta Prešerna in Gimnazije Kranj.
TOREK, 27. 10., OB 19. URI: SLAVNOSTNA PODELITEV JENKOVE NAGRADE (AVLA MESTNE OBČINE KRANJ) | :
Podelitev Jenkove nagrade bo letos potekala v avli Mestne občine Kranj, kjer bodo nominiranci predstavili svoje izbrane pesmi iz nominiranih pesniških zbirk. Ob kulturnem programu bo na koncu podeljena pesniška Jenkova nagrada za leto 2020.
Jenkove dneve 2020 organiziramo: Zavod za turizem in kulturo Kranj, Visit Kranj, Layerjeva hiša in Zavod Carnica, Mestna občina Kranj, Mestna knjižnica Kranj.

 

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila