Jernej Žumer

JERNEJ ŽUMER: KOLESNICE

ponedeljek, 8. 03. 2021
- četrtek, 25. 03. 2021
Galerija Mahlerca
Kolesnice so vizualni aforizmi, ki so začeli nastajati kot avtorjev osebni komentar na trenutne družbene situacije. Simbolno lahko kolesnice razumemo kot sledi, ki jih puščamo s svojim razmišljanjem, delovanjem, idejami, celo kolesarjenjem ... Tudi dotične razstavljene ilustracije so umetnikove sledi.
Glavni motiv razstave je kolo, ki je v tem času postalo nekakšen nov slovenski simbol upora, nevodljivosti, kritičnega mišljenja. In ravno slednje je rdeča nit razstave, kajti vse pričujoče podobe želijo motivirati k razmišljanju in hkrati podajajo določeno mero kritike. Ta je lahko v nekaterih delih zelo subtilno prikrita, v sledeh, in s tem na prvi pogled nerazumljiva ali smešna - dela so miselni izziv; ponekod je misel zelo jasna in neposredna, pri čemer ima pomembno vlogo tudi humor, ki pa ni vedno namenjen olepševanju resnice. Dodaten izziv za gledalca predstavljajo besedne igre, ki so takorekoč že znan avtorjev likovni podpis.
Upodobitve so izjemno raznolike, od ljudskih pravljic in pesmi do oglaševanja in multinacionalk. Kolesa so sprva nastajala povsem spontano, kasneje pa so se spremenila v umetnikov osebni izziv in iskanje besednih iger ter različnih pomenov. Jernej Žumer z medsebojnim prepletanjem humorja, kritike in karikature izreka svoje osebne misli in pomisleke o stanju v družbi, pri čemer so tuš, akvarel, barvice in »digitalni čopiči« mediji za pripoved le-teh. Kolesnice so sledi, ki ostanejo, četudi nevidne.
- Petra Čeh, umet. zgod.
Jernej Žumer (1982, Rogaška Slatina) je ilustrator in grafični oblikovalec. Diplomiral je na Oddelku za likovno umetnost PeF Maribor, od 2014 je samostojni kulturni delavec. Med njegova pomembnejša dela sodijo naslovnice za Mladino, Dnevnik, Katedro idr.; scenografija za predstavo Jana Kreuzerja; ilustracije za slikanico »Morski pes Anton« Luke Vasleta; številni logotipi (Center Grafičnih umetnosti, Eko maraton, Tek ob Dravi, Eurobasket 2013 ...). Je prejemnik Nagrade občinstva - Mednarodni festival kreativne komunikacije Magdalena; finalist - »Best cover Print« in »Content Marketing Award 2016«; dvakratni prejemnik posebnega priznanja Plaktivata, nagrajenec mednarodnega natečaja "Culture of Solidarity 2021", na 10. Bienalu ilustracije so se njegove podobe uvrstile v ožji izbor kot unikaten primer spletne strani idr. Imel je štiri samostojne razstave ter sodeloval na več skupinskih. Živi in ustvarja v Ljubljani.
IG: @stokto
#stoktokolo
FB: stokto
*aforizem = zgoščeno izražena duhovita, globoka misel, izrek (eSSKJ).
Odpiralni čas Layerjeve hiše
od ponedeljka do petka med 11. in 13. in med 17. in 19.,
v sobotah med 11. in 13.
in po dogovoru.
Covid 19
Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost muzejev oziroma galerij končnim uporabnikom, je omejeno na 30 kvadratnih metrov na posameznega uporabnika ali na enega uporabnika, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov. V vseh prostorih je nujno vzdrževanje medosebne razdalje vsaj dveh metrov, upoštevanje navodil ekipe Layerjeve hiše in spoštovanje smeri ogleda. V notranjih galerijskih prostorih in zunaj (kjer ni možno zagotavljati medsebojne razdalje dveh metrov) je obvezna nošnja maske.
Z željo po individualnem ogledu izven odpiralnega časa se nam javite na info@layer.si, kjer se bomo dogovorili za ogled razstav.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila