Maja Bojanić

K nam naj nazaj se vrnejo

torek, 3. 10. 2017
- nedelja, 5. 11. 2017
Mergentalerjeva ulična galerija

Odprtje razstave: torek, 3. oktober, ob 18. uri
V sklopu Mednarodnega festivala likovnih umetnosti

Razstava »K nam naj nazaj se vrnejo« v osnovi raziskuje in komentira sodobno družbo, ki je preko kapitalističnega Zeitgeista izrazito asemblialno usmerjena; človeštvo nastaja, živi in umira na in ob tekočem traku. Tej logiki sledita tako politika in ekonomija, kot tudi kulturna sfera. Delo Maje Bojanić z istim naslovom komentira stanje umetnosti v tem sistemu. Za sodelovanje na 6. Mednarodnem festivalu likovnih umetnosti Kranj je bila izbrana na podlagi internega razpisa Layerjeve hiše, ki ga je vodil kurator razstave Matic Ferlan. S svojo prijavljeno idejo za umetniško delo je po mnenju strokovne žirije najbolje interpretirala razpisni koncept kuratorja.

Umetnica in kurator bosta od 29. 9. do 3. 10. na rezidenci v Layerjevi hiši. V tem času bo v Mergentalerjevi ulični galeriji pet dni (od 29. 9. do 3. 10.) in situ nastajalo delo Maje Bojanić – triptih, ki temelji na apropriaciji – prilašča si tri mreže kompozicij slik, ki v likovni umetnosti veljajo za narodno zavedne, svobodo iščoče, tako originalno likovno delo postane le še znak samega sebe, ki v novem eklektičnem razporedu dobi nov pomen. Z akrilno barvo v kombinaciji s pastelom in kredo, daje predvsem pomembnost gestualnosti in hipnemu navdihu.

Maja Bojanić je študentka kiparstva ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Obiskovala je likovno gimnazijo na Srednji šoli za oblikovanje in fotograijo Ljubljana, kjer je leta 2015 pod mentorstvom Damijana Kracine sodelovala pri projektu Park Geometrica v sklopu Svetlobne gverile. Leta 2016 pa je v kolektivu 8 dijakinj prejela nagrado za najbolj inovativno predstavo v sklopu festivala Vizije, SNG Nova Gorica. Ukvarja se s projekti, ki zajemajo in povezujejo kiparstvo, slikarstvo, video in poezijo.

Matic Ferlan je absolvent umetnostne zgodovine na ljubljanski Filozofski fakulteti. V obdobju 2016/17 je bil predsednik Društva študentov umetnostne zgodovine Slovenije Kunsthisterik. Je avtor številnih projektov, med temi posebej izstopata četrta edicija cikla pogovorov Artkusije in projekt Kunsthisterikom kulturo zastonj. Pri podjetju Go Inštrukcije je vodja oddelka za umetnostno zgodovino in latinščino. Je kurator, predavatelj in pisec prispevkov o umetnosti.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila