ponedeljek, 22. 08. 2016
- torek, 30. 08. 2016
Stolp Škrlovec
Layerjeva hiša od 22. do 31. avgusta gosti mednarodni tabor prostovoljcev iz Evrope in širše. Prostovoljci konec avgusta pripravljajo fizično in vsebinsko obnovo umetniške četrti - okolice Layerjeve hiše.
Prikazi rezultatov tabora bodo predstavljeni javno v torek, 30. avgusta, ob 18. uri v hiši ob Škrlovcu.
Z vedno večjo vpetostjo mednarodnih obiskovalcev in širokega spektra dejavnosti na področju umetnosti, turizma in urbanizma, želi Layerjeva hiša skupaj s prostovoljci in Prešernovim gledališčem Kranj urediti del umetniške četrti med Layerjevo hišo in Stolpom Škrlovec. Med dvema kulturnima institucijama je prostor, ki mu želimo dodati vsebino.
Vpliv projekta na lokalno skupnost:
Direktni vplivi so povečanje mednarodne skupnosti v zaprto mestno jedro. Z obnovitvijo hiše in dodajanjem vsebine prazni stari hiši bo imela dobrobit tako lokalna skupnost, saj bo v prihodnosti hišo lahko uporabljala za svoje umetniške projekte. S povezovanjem mladih aktivistov iz lokalnega okolja bo umetniška četrt pridobila posameznike, ki bodo urejali in kurirali prostore v prihodnosti. Po končanem taboru bo narejena tudi pot – povezava med Layerjevo hišo in Stolpom Škrlovec, prehod, ki bo tako tudi simbolen.
Prostovoljci so usmerjenimi na področja umetnosti, arhitekture in urbanizma in bodo s skupno agendo preoblikovali zapuščeno hišo in njeno okolico. Projekt želi opozoriti na umetniško četrt Kranja, ki aktivno nastaja okoli Layerjeve hiše. Projekt konkretno ustvari novo kulturno prizorišče, ki s svojo umeščenostjo nagovarja ločnice medgalerijsko/javno, urbano/ulično in privatno sfero. Prostor želi ponuditi odprt prostor za lokalne in povabljene umetnike, za uporabo kot delavnico, produkcijsko okolje, prostor zbiranja in ustvarjanja. V sproščeni maniri nagovarja tudi vrt pred hišo kot skupnostni vrt z možnostjo otroškega poligona za ustvarjanje.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila