KAOS 2024

petek, 31. 05. 2024
- sobota, 10. 08. 2024
Kranj

Mednarodni festival kolaža KAOS z osrednjo temo POD POVRŠJEM / BENEATH THE SURFACE bo v letu 2024 predstavljal dela skupine izbranih in povabljenih uveljavljenih domačih ter tujih umetnikov / umetnic (med drugim se predstavljajo Danilo Milovanović, Iva Tratnik, Oliver Pilić, Leon Zuodar, Neža Perovšek, Nevena Aleksovski, Maja Babič Košir, Suzana Brborović, Duša Jesih - med slovenskimi in med tujimi Pim Palsgraaf, Phil Carney, Sylvia Beltrami, Michella Taegi, Giuseppe Raggazini, Chris Kenny).

 

Osrednja tema se osredotoča na manifestacijo človeških čustev v današnjem kompleksnem svetu, kjer prava čustva pogosto ostanejo pod površjem, bodisi zaradi družbenih pričakovanj, stereotipnih konotacij, prenasičenosti ali izgubljenega stika s samim seboj. Osrednja tema sodeluje s kolažem kot medijem, ki je večplasten in posledično poln globine, h gledalcu se obrača z zgodbo, omogoča jukstapozicijo, subtilnost, ekspresionizem in dvoumnost. Gledalca vabi, da ob obisku galerije tudi sam prepozna različne občutke, ne samo pozitivne. Poseben fokus KAOS 2024 namenja avantgardi v kolažu in delom, ki so eksperimentalne, antagonistične ter nihilistične narave - razstavljena bodo “pod površjem”, v kleti Mestne hiše in v Galeriji Janez Puhar - Stolp Škrlovec. Z utemeljenim in inovativnim umeščanjem vsebin v javni prostor bo Zavod Carnica poskrbel tudi v 2024: s stenskima poslikavama velikega formata v atriju Kovačnice in v Layerjevi hiši, z razstavama kolažev v dveh uličnih galerijah in z javnimi intervencijami (Danilo Milovanović, Saskia Reis).  Poseben sklop festivala predstavlja spremljevalni program z večernimi koncerti, delavnicami za otroke in odrasle, pogovori z umetniki, projekcijami ter vodenimi ogledi.

 

VABLJENI v svet kolaža! #cutout

 

Kuratorji razstav: Adrijan Praznik, Maruša Štibelj, Andrej Štular, María Elisa Quiaro, Martina Marenčič, Les Jones and Molly Campbell (Contemporary Collage Magazine)

✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂

Produkcija: Zavod Carnica, Društvo Aktivat

Koprodukcija: Prešernovo gledališče, TAM-TAM Inštitut

Partnerji: Gorenjski muzej,  Likovno društvo Kranj, Contemporary Collage Magazine, Kovačnica, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, Antikvariat Fragmenti Kranj, Krafft – igralski filmski festival Kranj

Zahvala: Pivovarna Mali Grad

Sofinancerji festivala: Mestna občina Kranj, Ministrstvo za kulturo

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila