četrtek, 9. 07. 2020
- nedelja, 9. 08. 2020
Layerjeva hiša
KAOS 2020: About tomorrow / O jutri
Layerjeva hiša
9. 7.-9. 8. 2020
Odprtje: Četrtek, 9. julij
ob 13h: Voden ogled po razstavi
ob 20h: Uradno odprtje
❥ DROWNING CULTURE / UTAPLJAJOČA KULTURA
Selekcija kolažev odprtega poziva / The selection of collages of open call "Drowning Culture":
Kai Holland & Taher Jaoui, Anna Sandalaki, Clive Knights, Filipa Valenčić, Jorge Chamorro, Josipa Tadić, Kosmo_nauty, Olga Casanova, Martin Došek, Yar Kirsanov, Tamara Ablameiko, Rocio Romero, Martina Charaf, Jordan Wood, Arnau Casanoves
Lokacija: Galerija Na mestu
Domačo in mednarodno skupnost smo maja 2020 vprašali: Bomo iz vaših kolažev končno napovedali prihodnost tega ponorelega sveta?
Spremembam ni videti konca, naše okolje se spreminja iz stoletja v stoletje, z danes na jutri. Opustele aprilske ulice imajo danes že drugačo vibracijo. Družbene spremembe mest so bivanjska okolja tako spremenile, da se pogled skozi okno pred 100 leti lahko do danes spremeni do nerazpoznavnosti. Posadili smo nove gozdove, celo rečne struge smo premaknili, ljudje. Kako spremembe izraziti vizualno?
Izbranih 39 kolažev prikazuje izrazito težnjo umetnikov k opazovanju sveta okoli samih sebe. V kolažih pletejo niti časa, predstavljajo odseve hipnih sprememb in postavljajo ogledalo družbi. Zmaličenost in negotovost bržčas nista svetel obet prihodnosti, a pravzaprav tudi preteklost ni bila nikoli svetla. Dualnost temnega in jasnega vizualnega občutja, ki zajema vsebino kolažev, je na prvi pogled logična posledica uničevanja temeljnih vrednot v svetu. Tehnologija in nadzor nasproti naravi, točka novega začetka, novi upi. A iluzija ni težko razpoznavna. Kroži kot kvadrat v prostoru. Na sredini je zrcalo, ki prej in zdaj staplja v eno, s svojimi ostrimi robovi pa se zadeva v tkivo družbe. Človekova pojavnost je nerazpoznavna, spaja se v eno meso, v eno kulturno zavest. Bitkam ni videti konca. Napoved je oblačna, a svetli jutrišnji dan je zgolj naša izbira.
Produkcija: Zavod Carnica
Koprodukcija: Inštitut TAM-TAM, Prešernovo gledališče Kranj
Sofinancira: Mestna občina Kranj

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila