Keramični mobile 2019 I POZIV

nedelja, 10. 02. 2019
Layerjeva hiša

Keramični mobile 2019 bo potekal kot razstavni del festivala Čez drn in strn 2019, ki ga v Kranju med 8. in 20. aprilom organizira Layerjeva hiša. Program nagovarja umetnost in bivanje skozi stara pozabljena znanja, prastare tradicije in sodobne interpretacije najstarejših medijev; kamna, keramike, gline. Kako lahko nanje vpliva sodobna misel, ki je predvsem hitra, vseprisotna?

Keramični mobile 2019 poteka v sodelovanju Layerjeve hiše in Galerije Prešernovih nagrajencev. Prva edicija koraka premišljeno, a ne skriva želje, da postane tradicionalna vsebina aprilskega Kranja. V sklopu festivala Čez drn in strn pa se poleg umetniških vsebin in delavnic gline pripravljajo tudi dogodki za popularizacijo keramičnih peči, pogovori in sejem. Celoten program festivala bo objavljen 15. februarja 2019, ko bodo znani tudi umetnice in umetniki, izbrani na tem pozivu.

PRIJAVNICA: https://bit.ly/2TAgsat

BESEDILO RAZPISA:

Layerjeva hiša poziva umetnike, da sodelujejo na razpisu za izbor kiparskih projektov, ki nagovarjajo sodobno prezentacijo keramike. Prijavijo naj se dela, ki se jih lahko označi za prostorsko postavitev, instalacijo ali kinetično umetnost. Keramika kot umetniška oblika zaradi svojih obrtniških korenin do nedavnega ni zares prodrla v svet sodobne umetnosti. Tudi po zaslugi sodobnejših pristopov pri uporabi keramike pa lahko v preteklih letih v številnih galerijah sodobne umetnosti zasledimo keramične postavitve. Umetnike pozivamo, da raziščejo zanimive likovne rešitve prostorskih postavitev na področju kinetične umetnosti in instalacije, katerih glavni material je glina/keramika v kakršnikoli obliki ali stanju (žgana, nežgana, glazirana, neglazirana). Hkrati umetnike nagovarjamo, da raziščejo nove načine uporabe gline/keramike v sodobni umetnosti, predvsem uporabe keramike z izkoristkom lastnosti materiala.

Tema poziva je prosta.

Idejne skice/osnutke projektov ali že obstoječe projekte bo obravnavala komisija v sestavi: Marko Arnež, vodja Galerije Prešernovih nagrajencev, Zoran Srdić Janežič, kipar, lutkar in intermedijski umetnik, in Nina Koželj, vizualna umetnica, kiparka in grafičarka ter vodja projekta Keramični mobile 2019.

Komisija bo na podlagi prispelih prijav izbrala do 4 projekte, ki bodo za izvedbo dobili podporo v vrednosti 400 EUR bruto.

Kriteriji ocenjevanja prispelih del:
– izvirna zasnova glede na dano področje,
– vsebinska kakovost projekta,
– vloga gline/keramike kot materiala v delu in
– izvedljivost projekta

ČASOVNICA

Prijavnice pošljite do 10. 2. 2019
Komisija se bo sestala 11. 2. 2019
Izbrani avtorji boste obveščeni do 15. 2. 2019

Priprava in postavljanje del med 1. in 10. 4. 2019
Odprtje razstave v petek, 11. aprila 2019, ob 18. uri
Zaprtje bo 4. maja 2019

ALI STE VEDELI?

Vinko Tušek je konec 60. let prejšnjega stoletja svoje zanimanje za optično vibriranje barve s slik prenesel tudi na gibajoče se objekte ter na ambiente, v katerih so bile mobilne plastike. Njegove prve mobile lahko najdemo že pri akciji OHO-ja leta 1969 v kanjonu Kokre v Kranju.

Grayson Perry je dobil Turnerjevo nagrado za svoje keramične vaze in odprl pot keramikom v muzeje sodobne umetnosti. V posluh priporočamo odličen intervju: https://www.youtube.com/watch?v=PI2JG67b-fs

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila